Băsescu: Dacă Austria spune ”vă luăm banii de coeziune”, atunci spunem și noi ”vă luăm OMV Petrom” pentru că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul!” România nu trebuie să primească imigranți (VIDEO)

Băsescu: Dacă Austria spune ”vă luăm banii de coeziune”, atunci spunem și noi ”vă luăm OMV Petrom” pentru că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul!” România nu trebuie să primească imigranți (VIDEO)

România nu trebuie să primească imigranți pentru că nu este datoare să plătească pentru nesăbuința unor lideri europeni, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, în cadrul emisiunii EVZ.

Băsescu a insistat că România trebuie să respecte tratatele în continuare și să nu accepte imigranți și a acuzat anumiți lideri europeni că au pretenții de la România în condițiile în care nici măcar nu au dorit să o primeacă în Schengen.

Eu mă situez pe poziția pe care aș avea-o dacă aș mai fi șef de stat și pe poziția celui care a avut anumite responsabilități. (Imigranții) nu au de ce veni în UE. Știți că UE a făcut o greșeală mare în tratarea problemei migrației când, de ani de zile, Turcia cere ajutor pentru a-i ține în tabere. UE a întors spatele Turciei și nu i-a acordat sprijin pentru cei 1,5 milioane de refugiați pe care îi avea. Până va fi pacificată Siria, ar trebui să se ducă înapoi în taberele din Turcia, Liban și Iordania.

Ei au venit către Europa când au simțit că există deschidere. Nici statele acestea nu s-au opus pentru că UE a fost surdă și mută la cererile de ajutor financiar. UE a fost surdă, deși de trei ani existau aceste solicitări.

Este imposibil să-i selectăm pe cei buni de cei răi pentru că nu-i știe nimeni. Dacă acceptăm că sunt măcar 5% răi, ne putem permite să sacrificăm securitatea europenilor de dragul solidarității? Eu aș spune că nu”, a declarat fostul președinte.

Nu există varianta (în tratate) să mi se repartizeze cote de imigranți. Eu ca stat suveran spun ”nu”. Îmi asum toate obligațiile care decurg din tratate, dar spun ”nu”, mai ales că nu sunt partea Schengen. Nu eu am spus ”veniți la mine”. Pe mine m-ați refuzat în Schengen pentru că nu m-ați crezut suficient de bun.

Au fost lideri europeni care au spus ”veniți la mine; sunt eu mama/tatăl migranților”. De ce îmi creezi mie obligatii suplimentare? Ei au spus atunci inclusiv ”încălcați tratatul Schengen și tratatul de la Dublin”. Pentru ce sunt eu, România, obligată să plătesc pentru nesăbuința altora? Aceste state care spun ”primiți migranți” sunt cele care pun romii în avioane și îi trimit acasă”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Acesta a mai declarat că România ar putea suporta anumite costuri dacă adoptă această strategie, dar costurile nu vor fi politice pentru că Uniunea Europeană are nevoie de România.

Pot fi costuri, categoric, dar e un moment în care ni se cere încălcarea tratatelor și eu prefer să rămân în tratate și să-mi asum costuri. Nu e vorba de a ni se lua banii pentru că ei au altă destinație. Dacă domnul cancelar al Austriei spune ”vă luăm bani dacă nu primiți refugiați”, atunci spunem și noi ”vă luăm OMV Pentrom” pentru că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul!

România nu-și poate lua șuturi în fund. Nu avem responsabilități în plus. Noi avem deja refugiați care ne presează. Azi i se dă României o temă, mâine va fi nevoie de România în altă temă”, a conchis fostul șef al statului.

Băsescu: România nu trebuie să primească imigranți

#DIRECT_ONE_udtwuy#

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“