„Bugetari” fericiţi pe timp de criză: Hanul Balcan din Constanţa, cumpărat cu 650.000 de un fost prefect

Bugetari fericiţi pe timp de criză: Hanul Balcan din Constanţa, cumpărat cu 650.000 de un fost prefect
Ion Constantin foto: profil facebook

Directorul executiv al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța este fericitul câştigător al Hanului Balcan, o clădire-monument istoric din municipiul de la malul mării. Noul proprietar a achiziţionat imobilul cu suma de 650.000 de euro.

Ion Constantin, căci despre el este vorba, s-a remarcat ca unul dintre psd-iştii apropiaţi grupării Mazăre-Constantinescu.

De-a lungul carierei de bugetar, s-a plimbat în diferite funcții de conducere pe la diverse instituții precum Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și chiar Ministerul Sănătății, susţin jurnaliştii de la dobrogealive.ro.  Apogeul carierei sale a fost însă perioada ianuarie 2015 – martie 2016, când Constantin a fost numit chiar prefect al județului Constanţa.

La propunerea consilierilor USR, Primăria Constanța dorea să își exercite dreptul de de preemțiune asupra clădirii, deoarece Ministerul Culturii nu a vrut. Administrația locală visa să îl transforme într-un centru cultural, fiind alocate fondurile necesare pentru studiul de prefezabilitate însă, s-a mișcat greu iar hanul a fost vândut rapid după zeci de ani de aşteptare.

Un ochi râde, altul plânge: bugetar modest sau prosper antreprenor?

Ion Constantin se poate considera fericit întrucât, în 2019, clădirea era scoasă la vânzare cu un milion de euro.

Dar, aşa cum se ştie, în crizele româneşti, săracii devin mai săraci iar funcţionarii statului devin mai atenţi la modul cum îşi justifică averile; bugetarul cu state vechi, susţin jurnaliştii constănţeni, și-a permis să facă o achiziție deloc modestă în pandemie: Hanul Balcan, monument istoric, construit la 1900.

Bucuria psd-istului vine la pachet cu investiţia de apreciat a Primăriei Constanţa, condusă de amiralul pnl-ist Virgil Chiţac, în refacerea străzii Ştefan cel Mare unde localul cu pricina, până ieri, zăcea abandonat la numărul 86, cu lacătul pe poartă l altături de alte zeci de sedii închise din lipsă de profit.

Declaraţiile de de avere nu acoperă suma investită: este „un efort al întregii familii”.

Conform declarației de avere depuse în iunie, aferente anului fiscal 2021, Ion Constantin este proprietarul a patru terenuri intravilane situate în municipiul Constanța, două dintre ele fiind achiziționate în 2021 și 2022 împreună cu soția sa, notar public. Fostul prefect mai deţine un spațiu comercial, un apartament și este coproprietar (alături de soție) a doua case de locuit din Constanța achiziționate tot în anii 2021, 2022.

Anul trecut, a vândut un teren intravilan către Dorin Iordăchescu cu 140.000 de euro dar Ion Constantin are depozite în bănci: 1.440.000 de lei(288.000 de euro) plus 58.873 de euro. Doar anul acesta, Constantin a achiziționat un teren intravilan, o casă și Hanul Balcan (săptămâna trecută), după ce s-a împrumutat de la BRD, pentru 22 de ani, cu suma de 1.309.000 lei(261.000 euro).

Ion Constantin, menţionează site-ul local amintit, a încasat anul trecut de la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța un salariu de 89.516 lei/an, adică 7.459 de lei/lunar iar soția sa, notar public, a câștigat, în 2021, suma de 250.000 de lei/an.

Întrebat de unde a avut cei 650.000 de euro pentru Hanul Balcan întrucât, conform declarației de avere, creditul și sumele depozitate în bacă nu totalizează valoarea recentei achiziții, psd-istul a declarat pentru Dobrogea Live: „Este un efort financiar al întregii familii. Este vorba despre familia extinsă și un credit ipotecar”.

Scurtă istorie a Hanului Balcan, abandonat în mizerie în ultimii 30 ani precum alte zeci de clădiri din mijlocul Constanţei

Hanul Balcan a fost ridicat în anul 1900. Proprietarul de atunci era un evreu-polonez iar moștenitorii au încercat vânzarea după Revoluție dar, nemulțumiți de suma primită, au abandonat imobilului. Mai târziu apare în declarația de avere a fostului senator PDL Cristian Rădulescu care nu s-a ocupat de reabilitare, lăsând clădirea în paragină.

La finele anului 2019, un anunţ imobiliar referitor la hanul Balcan menţiona:

“Situat pe strada Ștefan Cel Mare, cu o deschidere de 25 ml la acesta și 25 ml la Strada Griviței, se compune dintr-o construcție cu regim de înălțime S+P+1E după cum urmează:

– un corp amplasat la strada Ștefan cel Mare, având subsol parțial, parter și etaj;

– un corp amplasat la stada Griviței, având subsol parțial și etaj;

– 2 corpuri de legatură la parter;

Structura de rezistență alcătuită din fundație, din zidărie de piatră subzidite; zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre strada Ștefan cel Mare și corpurile de legatură și planșee din lemn la corpul dinspre strada Griviței. Suprafața terenului este de 1700 mp, din care 1200 suprafața construită, 400 mp reprezentând terasele, imobilul având un număr de 40 de camera”. Prețul de vânzare este de 980.000 euro.”

Urmăriți B1TV.ro și pe