Când va avea loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2024? Ce trebuie să știe candidații

Când va avea loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2024? Ce trebuie să știe candidații

Absolvenții de liceu care au picat în vară examenul de Bacalaureat sau nu s-au prezentat la probe mai au o șansă în sesiunea de toamnă. Examenul maturității va începe pe 8 august cu evaluarea competențelor la Limba și literatura română.

Cum se desfășoară examenul

Subiectele probei de Limba și literatura română sunt elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. La susținerea examenului, candidații vor intra în sala de examen în ordinea afișată, respectând criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă. Fiecare candidat va trebui să prezinte comisiei documentul de identitate, va extrage un bilet și va primi ciorna.

Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită  rezolvarea lor integrală în 10-15 minute, iar pentru elaborarea răspunsurilor i se acordă fiecărui candidat 15 minute. Pentru susținerea răspunsurilor în fața comisiei, fiecare candidat are alocate 10-15 minute, potrivit adevărul.ro. 

După susținerea probei, candidatul predă ciorna semnată și biletul de examen.

De ce reguli trebuie să țină cont candidații

Candidații nu pot intra în sala de examen cu orice fel de lucrări, manuale, dicționare, notițe, însemnări, telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. De asemenea, aceștia nu pot schimba biletele de examen.

Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea candidatului din examen de către președintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. În același timp, candidații care refuză să răspundă la întrebările formulate de examinator sunt considerați că nu au susținut proba.

Proba va fi evaluată de către doi profesori

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română este evaluată de doi profesori. Aceștia notează individual, pe baza grilei, pe un borderou, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română (utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat).

După susținerea probei, profesorii examenului stabilesc nivelul de competență lingvistică al candidatului. Dacă cei doi profesori acordă același nivel, acesta devine nivelul de competență lingvistică final. În cazul în care acordă niveluri diferite, nivelul de competență lingvistică se stabilește în felul următor: dacă primul profesor acordă candidatului nivelul „utilizator mediu”, iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator avansat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator avansat”.

Dacă primul profesor examinator acordă candidatului nivelul „utilizator mediu”, iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator experimentat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator avansat”.

Dacă primul profesor examinator acordă candidatului nivelul „utilizator avansat”,  iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator experimentat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator experimentat”.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2024

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Bacalaureat 2024, sesiunea toamnă: Afișarea rezultatelor finale
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)
11:18 - Preţul cafelei a atins un nivel record după seceta severă și prelungită din Brazilia