Care este motivul extinderii pestei porcine / Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”

Care este motivul extinderii pestei porcine / Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”
Sursa Foto: Freepik

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a menționat că a găsit motivul pentru care pesta porcină se extinde, dar a spus și că: „Este de neconceput să oprim creșterea porcilor în gospodăriile populației”.

Daea crede că pesta porcină se extinde din cauza numărului mare de mistreți din România și din cauza nerespectării legii.

Petre Daea a explicat care este motivul extinderii pestei porcine

„Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei. O spune un om cu experienţă, cu analiză în domeniu şi, dacă vreţi, cu foarte multe interpretări tehnice din acest punct de vedere, iar lucrul acesta trebuie să fie foarte clar înţeles pentru totdeauna, dat fiind faptul că România nu se identifică decât cu ea însăşi. (…) Noi avem o singură problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi o rezolvăm prin acte normative ferme, şi anume acea trasabilitate a produsului, sau mai bine zis acea mişcare a animalelor. Pentru că această proliferare a bolii este determinată, între altele, de factorul acesta generat de lipsa de respect faţă de lege, pentru că ştiţi foarte bine – şi eu m-am confruntat cu această treabă, o ştiu în intimitatea ei – în momentul în care omul nu înţelege că un animal care iese din curte trebuie să ştie unde-l duce şi în ce scop, lucrurile acestea pot produce în continuare greutăţi autorităţilor statului, inclusiv instituţiei sanitar-veterinare care nu poate să creeze un baraj de bio-securitate pentru fiecare gospodărie în parte”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că s-au luat măsuri în ceea ce privește pesta porcină, doar că virusul „a călărit Europa și nu numai Europa”, iar pentru acesta nu există „un răspuns medical nici vaccinuri, nici prin tratamente”, potrivit stiripesurse.ro.

În noiembrie 2022, pesta porcină a făcut ravagii fiind sacrificate 100.000 de animale în mai puțin de o lună.

„„Până acum nu s-a făcut nimic de către nimeni, nimic, nimic nu s-a mișcat pentru a se opri, întâmpina cazurile de pestă porcină africană. (…) Sunt pline pădurile de hoituri, de schelete de mistreți morți. Acolo, virusul rămâne luni de zile și e purtat de oamenii care umblă în acele locuri. Nu s-a făcut nimic. E de vină ANSV-ul, e de vină și Ministerul Mediului, care spune că vânatul e al Ministerului Mediului și nu a făcut absolut nimic”, declara pe atunci Dimitrie Muscă, fermier și directorul combinatului agroindustrial Curtici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)