Cei cu numele Marius primesc astăzi urări?

Cei cu numele Marius primesc astăzi urări?

După cum se ştie, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se fac urări şi petreceri pentru a venera numele Fecioarei Maria şi prin numele derivate prin care creştinii obişnuisc să boteze copiii.

Numele de Marius se pare că a semănat anumite polemici asupra originii sale precreştine.

Mulţi dintre cei care nu sunt siguri dacă trebuie să ureze celor ce poartă acest nume, Biserica le răspunde simplu că, fiind o sărbătoare creştină, este firesc ca toţi cei care împărtăşesc această credinţă pot sărbători toate numele ce derivă din numele Fecioarei Maria.

 Marius sărbătorește de Sfânta Maria?

Cum aminteam, creștinii sunt de părere că, de fapt, „Marius” este un derivat din Maria și că trebuie sărbătorit în această zi. Pe de cealaltă parte, există voci care spun că nu ar avea nicio legătură fiind folosit în antichitate cu trimitere la semnificaţia războinică a Zeului Marte.

Prin urmare, cu ocazia zilei de Sfânta Maria, creştinii sărbătoresc numele Marius, iar cei care îi acordă alte semnificaţii necreştine sunt liberi să stea departe de petreceri.

Numele este răspândit în toată Europa fiind des întâlnit în Italia, Franța, Spania, Germania sau Portugalia

Numele Marius s-a răspândit mai ales în epoca republicană datorită lui Caius Marius, un respectat om de stat și comandat militar.

Marius reproduce vechiul nume gentilic roman identic.

Cercetătorii care au încercat să afle originea și semnificația acestui nume au ajuns la concluzia că „Marius” se află în strânsă legătură cu un alt cuvânt etrusc „maru”. Acesta era numele unei funcții și care, inițial, a avut înțelesul de „om” sau „individ”.

Alte voci susţin că numele ar fi apropiat și de radicalul indo-european „me mor”, având înțelesul de  tânăr” sau „tânără”.

În limba latină „maritus” derivă din verbul „marito”(„a se căsători”).

Pe baza acestor date, cei care nu acordă semnificaţii creştine numelui Marius susţin că acesta nu ar avea nicio legătură cu numele Maria ci ar fi fost moştenit din istoria romană în epoca Renașterii.

Urmăriți B1TV.ro și pe