Cine este Alin Mastan, noul șef al Jandarmeriei Române

Cine este Alin Mastan, noul șef al Jandarmeriei Române

Colonelul Alin Mastan este noul șef al Jandarmeriei Române. El a fost împuternicit marți, 20 octombrie, printr-un ordin al Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să exercite atribuțiile funcției de inspector general al Jandarmeriei Române. Până acum, Mastan a ocupat funcția de prim – adjunct al Directorului General al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Colonelul Alin Mastan a fost împuternicit la șefia Jandarmeriei Române

”Având în vedere că la data de 19.10.2020 a expirat împuternicirea în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a colonelului Enescu Bogdan, începând cu data de 20.10.2020, prin ordin al ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela, colonelul Mastan Alin, prim – adjunct al Directorului General al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, a fost împuternicit să exercite atribuțiile funcției de inspector general al Jandarmeriei Române.

De asemenea, cu aceeași dată, ministrul afacerilor interne a dispus împuternicirea în funcția de prim-adjunct al inspectorului general și șef al Statului Major a colonelului Uzlău Liviu, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din I.G.J.R.”, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne printr-un comunicat de presă.

Ce funcții a ocupat Alin Mastan până acum

Colonelul Alin Mastana condus, până la începutul anului 2017, Serviciul Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj. Apoi, el a ajuns la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, unde lucra și în momentul protestului diasporei din 10 august 2018 din Piața Victoriei.

Mastan nu a fost însă implicat în coordonarea intervenției jandarmilor, el fiind plecat în concediu în acea perioadă. Cu toate acestea, proaspătul șef aal Jandarmeriei a fost audiat în calitate de martor în dosarul deschis în urma intervenției brutale a jandarmilor în rândul manifestanților din fața Guvernului.

Ce avere are noul șef al Jandarmeriei

Potrivit declarației sale de avere din mai 2020, Alin Mastan deține un teren de 1.500 de metri pătrați, cumpărat în 2005, un apartament de 60 de metri pătrați dobândit în anul 2020, ca moștenire și două autoturisme achiziționate în 2005 și 2012. De asemenea, noul șef al Jandarmeriei are un credit în valoare de 89.000 de lei, scandent în anul 2022.

Alin Mastan îl înlocuiește la conducerea Jandarmeriei Române pe Bogdan Enescu

Alin Mastan vine la conducerea Jandarmeriei în locul lui Bogdan Enescu, al cărui mandat a expriat.

Recent, Enescu și alți doi foști șefi ai Jandarmeriei au fost puși sub urmărire penală de Direcția Națională Anticorupție pentru că și-ar fi dat sute de ore suplimentare, în timpul stării de urgență. Colonelul Ionuț Cătălin Sindile, cunoscut din timpul protestelor din 10 august, și generalul Constantin Florea, ar fi încasat ilegal bani pentru sute de ore suplimentare fictive, inclusiv în seara mitingului Diasporei.

„Este un dosar la DNA înregistrat acum ceva timp și activitățile și cercetările în cadrul dosarului sunt, în acest moment, sub imperiul nepublicității, fiind o fază a procesului penal care este nepublică. Cu privire la citarea mea la DNA, la acest moment, nu cunosc, în mod oficial, să existe o citație. (…) Cum aș putea să-mi pun toate orele suplimentare în luna martie? Este o informație trunchiată, distorsionată, care, în mod tendențios a fost lansată în spațiul public. Este bine că există acest dosar care va clarifica. Este și în interesul meu profesional, instituțional, ca acest subiect să fie clarificat și să existe o soluționare legală pentru a evita orice interpretare și orice abordare greșită”, a declarat Bogdan Enescu, potrivit B1 TV.