UPDATE: Administrația Națională de Meteorologie a emis și un cod portocaliu, valabil până pe 29 ianuarie, ora 10.00.
ANM transmite că în județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent, urmând a se înregistra 35 – 50 l/mp, și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea rafale și de 55- 65 km/h. De asemenea, în anumite perioade va fi viscol, așa că vizibilitatea va fi scăzută.
De asemenea, codul galben a fost prelungit tot până duminică la ora 10.00: „În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp”.
În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi doar sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă.
În Dobrogea, vineri vor fi mai ales ploi, care pe parcursul nopții se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
În aceste zone, local și temporar, vântul va sufla cu 45 – 55 km/h, viscolind ninsoarea.
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50 – 70 km/h).
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Mai multe județele ale României vor fi sub avertizare cod galben de ninsori, până sâmbătă seară. Precipitațiile se vor transforma, treptat, din ploi în ninsori, temperaturile vor fi în scădere și atmosfera generală va fi mohorâtă. În Capitală, stratul de zăpadă va fi în unele zone de 15 cm și un strat nou se va depune la munte.
Detaliile au venit de la Elena Mateescu, directoarea ANM, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.
„De la 10.00 va intra în vigoare, până sâmbătă la 22.00, o nouă atenționare de cod galben pentru zona Dobrogei, Muntenia, Carpații Meridionali, local sudul Moldovei și Carpații Orientali. Precipitațiile vor fi însemnate cantitativ, 25 – 40 l/mp, ninsorile vor continua inclusiv în Capitală vorbim și de intensificări ale vântului de 50 – 60 km/h în zonele mai joase, iar în cele montane de 50 – 70 km/h.
Termic, vorbim de valori apropiate de normalul perioadei: maxime care nu vor depăși 5 – 6 grade. Minime mâine dimineață, de exemplu, între -5 până la 1 – 2 grade.
Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul săptămânii, vor fi unele chiar mai coborâte, cu valori în zonele depresionare mai coborâte de -5 grade. Săptămâna viitoare e posibil să vorbim în aceste zone de temperaturi minime chiar sub -10 grade”, a declarat directoarea ANM, pentru B1 TV.
„Pentru perioada pânp în jur de 29, vorbim și pentru Capitală de vreme închisă, cu precipitații însemnate cantitativ, în următoarele două zile, cu o medie de 20 -25 l/mp. Vântul va fi cu rafale până la 45 – 55 km/h.
Vor continua precipitațiile, de data aceasta predominant ninsori, fapt care va determina ca stratul de zăpadă să aibă grosimi între 8 și 15 cm”, a continuat Elena Mateescu.
„Pe zona montană vorbim, până la finele acestei săptămâni, de strat nou de zăpadă mai ales în Meridionali, unde sunt deja grosimi considerabile – peste 100 cm atât la Bâlea Lac. cât și la Vf. Omu. Chiar dacă pricipitațiile vor fi unele deficitare în zona montană, vor continua la altitudini peste 1700 m”, a mai spus Elena Mateescu, directoarea ANM.