Contracte cu statul pentru încă una dintre companiile lui Michael Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis: MHS Truck&Bus SRL a câștigat licitații de peste 300 milioane lei

Contracte cu statul pentru încă una dintre companiile lui Michael Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis: MHS Truck&Bus SRL a câștigat licitații de peste 300 milioane lei
Michael Schmidt, pe scenă la Festivalul „Săptămâna Haferland” în timpul alocuțiunii susținute de Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro

MHS Truck&Bus SRL, o companie care face parte din grupul de firme controlate de prietenul lui Klaus Iohannis, Michael Schmidt, a câștigat în mandatele actualului Președinte contracte publice de peste 300 milioane lei, sau mai bine de 65 milioane euro, arată datele de pe SICAP citate de Europa Liberă România, potrivit G4Media.ro.

Potrivit portalului de achiziții publice, unul dintre contracte are o valoare de circa un milion de lei și este încheiat cu Romsilva în 2020, fiind vorba despre furnizarea unei autobasculante dotate cu benă și macara, în leasing. Un altul este cu Romgaz și are o valoare de 1,1 milioane lei. Printre ele se numără și un contract de aproape 3 milioane lei cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din MAI, unul de 2,1 milioane lei cu Inspectoratul General pentru Imigrări (MAI), respectiv altul de 1,3 milioane lei cu SPP.

Contracte cu statul de zeci de milioane de euro și pentru Automobile Bavaria

Automobile Bavaria, firma lui Michael Schmidt, a câștigat prin licitații publice 45 de contracte cu statul în valoare totală de 404 milioane lei (aproximativ 83 milioane euro), din 2015 și până acum, conform datelor disponibile pe SICAP.

Inspectoratul General al Poliției Române cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, iar sindicatele din poliție și publicațiile de profil auto au sugerat că licitația ar fi fost cu „dedicație”, în condițiile în care un singur producător putea să respecte criteriile prevăzute în caietul de sarcini.

Potrivit Europa Liberă România, compania nu era foarte interesată de licitații publice înainte să ajungă Klaus Iohannis la Cotroceni. Spre exemplu, în perioada 2007-2008, Automobile Bavaria a câștigat doar cinci contracte, cu o valoare de sub 4 milioane euro.

Ce a spus Klaus Iohannis despre prietenia cu Michael Schmidt și licitația pentru BMW-uri

Aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști despre prietenia cu Michael Schmidt și susține că ea „nu a contat” în ceea ce privește câștigarea licitației derulate de Poliția Română.

„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”
19:24 - Cristian Preda: Școlile doctorale au ajuns să arate ca un autobuz cu înghesuială mare. Politicienii, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat