Nu putem să avem în fruntea Ministerului Educației, ca să nu mai vorbesc în fruntea Guvernului, persoane care au trișat, a declarat Cristian Preda, decan la Facultatea de Științe Politice a Universității București, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a vorbit despre acuzațiile de plagiat care îi vizează pe Nicolae Ciucă și, mai recent, pe Sorin Cîmpeanu.
Cristian Preda este primul nume greu din mediul universitar românesc care a anunțat că va intra în grevă japoneză deoarece „e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.
Întrebat cum a fost primit protestul de miercuri de la Ministerul Educației, el a explicat: „La Ministerul Educației nu părea cineva interesat – sigur, jandarmii au venit să ne întrebe ce facem acolo, pe trotuar. E un protest justificat, în opinia mea, fiindcă, vedeți dumneavoastră, am căutat să văd dacă în vreuna dintre celelalte țări membre ale Uniunii Europene mai există un ministru al Educației care să fie acuzat de plagiat și care să rămână fie și pentru câteva ore în funcție, și am descoperit că nu se întâlnește nicăieri o asemenea situație”.
„La noi, lucurile sunt cu atât mai grave, cu cât, așa cum se știe, și primul-ministru a făcut tot posibilul să îngroape acuzația de plagiat, a făcut imposibil judecarea formală în comisia de la Ministerul Educației a acestei chestiuni, care altfel a fost dovedită foarte clar de către doamna Șercan în urmă cu câteva luni. Această situație este absolut nefirească, nu putem să avem în fruntea Ministerului Educației, ca să nu mai vorbesc în fruntea Guvernului, persoane care au trișat”, a adăugat Cristian Preda.
Referitor la suspiciunile referitoare la teza de doctorat a lui Lucian Bode, o teză pe care liberalul a secretizat-o din motive necunoscute, Cristian Preda a afirmat: „Da, din păcate, vedeți, a devenit ceva frecvent, și anume să devii ministru dacă ai plagiat, cam asta înțelege lumea. La facultatea unde predau, la Științe Politice la Universitatea din București, avem în anul I un curs, și la secția cu predare în română, și la secția cu predare în engleză, și la cea cu predare în franceză, în care le explicăm studenților așa-numita scriere academică”.
„E o materie predată peste tot în lume. Sub această formulă, sunt lecțiile în cadrul cărora le explicăm studenților cum se scrie un text academic, ce înseamnă să iei notițe pornind de la articole sau cărți din domeniul fiecăruia, ce înseamnă să scrii un articol de revistă, care sunt regulile pentru a respecta întru totul dreptul de proprietate intelectuală, cu alte cuvinte, ceea ce alții au făcut înaintea sa în domeniul respectiv. Există o serie de reguli în lumea universitară. Cei despre care vorbim sunt oameni care au încălcat aceste reguli și care acum fac totul să se protejeze, inclusiv prin legile pe care le propune domnul Cîmpeanu”, a mai spus profesorul universitar.