Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”

Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, a anunțat că va intra în grevă japoneză odată cu debutul anului universitar, pe 3 octombrie, deoarece „e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”, o referire la Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă.

Într-o anchetă publicată pe PressOne, Emilia Șercan l-a acuzat pe Sorin Cîmpeanu că „a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și amnistieze plagiatul”. Se poate vorbi chiar despre un „dublu plagiat”, a spus jurnalista, într-o intervenție la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Decanul Cristian Preda intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”

Prima reacție puternică din mediul universitar îi aparține decanului de la Facultatea de Științe Politice a Universității București, care a anunțat o grevă japoneză și i-a îndemnat „pe toți profesorii din școli, licee și universități să protesteze în acest fel”.

„Peste câteva zile, pe 3 octombrie, începe noul an universitar. Voi intra în grevă japoneză. Le voi explica studenților, la debutul fiecărui curs, că e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori. Un ministru care a confiscat ideea reformei educației și o folosește pentru a proteja rețeaua impostorilor din universități și din politică. Îi chem pe toți profesorii din școli, licee și universități să protesteze în acest fel. Reacționând la fraudă, educăm”, a scris Cristian Preda, pe Facebook.

Profesorul universitar a declarat, pentru Libertatea, că a recurs la acest demers „din disperare”.

„Constat că nu doar prim-ministrul e plagiator, ci și ministrul educației. Iar partidul din care fac parte amândoi, în loc să-i schimbe de urgență, le dă voie să facă legi care să-i absolve de culpă și pe ei, și pe alții care au făcut sau ar fi tentați să comită același delict. La fel a procedat și PSD cu plagiatorii săi”, a amintit Cristian Preda.

„În loc să se separe de fraudă, partidele o încurajează. Se întâmplă așa și fiindcă reacțiile din lumea educației au fost slabe. Profesorii se tem să vorbească. Le e teamă că inspectoratul, directorul, rectorul, ministerul îi pun pe lista neagră”, a continuat el.

„O explicație despre gravitatea situației de azi, când reușita în politică e tot mai strâns legată de furtul intelectual. Am anunțat protestul meu, cerând ajutorul profesorilor care lucrează în universități, dar și în școli și licee: solidaritatea de breaslă e esențială. Nu vom avea condiții mai bune în școli, salarii decente și educație solidă dacă închidem ochii la fraudele comise sub ochii noștri”, a explicat decanul.

Crstian Preda s-a arătat de părere că există și profesori care „preferă să ascundă mizeria sub preș” și tocmai pe sprijinul acestora se bazează personaje precum Sorin Cîmpeanu și Nicolae Ciucă.

„Dacă la vârf nu e cineva care să încurajeze onestitatea, impostura e consolidată. Dacă vezi că pentru a ajunge prim-ministru sau ministru e nevoie să copiezi, așa vei face! Din păcate, Ponta a fost doar primul dottore, nu și ultimul. Dacă mediul academic nu spune «stop!», partidele vor căuta reproducerea aceleiași farse”, a subliniat profesorul universitar.

Pe de altă parte, Cristian Preda l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, având în vedere că actualul șef al statului a fost foarte vehement în cazul lui Victor Ponta, iar acum „îi ține în brațe și pe Ciucă, și pe Cîmpeanu”.

„E cu atât mai grav cu cât dânsul e profesor de meserie. Dacă nu va schimba această garnitură, singurul proiect de care și-ar putea lega cei 10 ani de președinție e mort. Pe cruce va sta scris: «România educată (2014-2024). Regrete eterne»”, a mai spus Cristian Preda.

Urmăriți B1TV.ro și pe