Centrul Român pentru Politici Europene îl acuză pe vicepremierul italian Salvini de populism și dezinformare: ”Transferurile de deținuți nu sunt o noutate, mai ales între România și Italia”

Centrul Român pentru Politici Europene îl acuză pe vicepremierul italian Salvini de populism și dezinformare: ”Transferurile de deținuți nu sunt o noutate, mai ales între România și Italia”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Transferurile de deținuți nu sunt o noutate, mai ales între România și Italia, iar cele două state au condiții de detenție asemănătoare, afirmă Centrul Român de Politici Europene, care lucrează împreună cu colegii italieni și spanioli de mai bine de un an pe zona de cooperare judiciară în materie penală.

Așadar, CRPE îl acuză pe vicepremierul italian Matteo Salvini de populism și dezinformare, după ce demnitarul s-a lăudat că va repatria 13 deținuți români cu avionul la București, astfel încât aceștia să-și ispășească pedeapsa în România, precum și că acesta este doar începutul. (DetaliiAICI)

CRPE, care citează din aprecierile omologilor de la Universitatea din Torino – Stefano Montaldo, susține că aceste transferuri de deținuți au loc datorită legislației UE, dar și a unor regulamente clare.

„Transferul deținuților în interiorul UE se face după reguli clare și o analiză detaliată a dosarului și sentinței inclusiv de către autoritățile din țara către care va fi transferat deținutul. Transferul se face, în multe situații, cu acordul acestuia”, explică CRPE.

Ba mai mult, potrivit aceleiași surse, în Italia, nu există un plan strategic interministerial. Aceasta este munca de zi cu zi depusă de o unitate din Ministerul italian al Justiției, care desfășoară această activitate de mai bine de șapte ani.

„Această legislație ar trebui să faciliteze reabilitarea infractorului, prin alegerea locului „cel mai bun” pentru a executa sentința, în vederea reintegrării sociale viitoare (și, prin urmare, pentru a evita recidiva, o perspectivă reală de siguranță publică pe termen lung).

Cu România există o activitate serioasă și intensă (deloc ușoară) care se întâmplă de ani de zile: declarațiile de acest fel nu sunt chiar o mână de ajutor pentru colegii noștri români”, mai arată postara CRPE, în care instituția citează opinia colegilor din Torino.

Totodată, instituția a făcut și propriile sale aprecieri cu privire la această temă:

• Dacă este vorba despre transferuri de deținuți și nu deportare (ceea ce este puțin probabil) trebuie analizat dacă aceste acțiuni s-au făcut cu acordul celor condamnați. În perioada 2013-2018, 374 de deținuți au fost transferați din Italia în România în baza Deciziei cadru 909.

• Italia are o problemă aproape la fel de mare cu condițiile de detenție ca și România. Singura diferență de dată recentă este însă recursul compensatoriu de care beneficiază, la o scară îngrijorătoare, deținuții din România.

• Este deja de notorietate faptul că tot mai mulți deținuți români cer transfer în închisorile cu condițiile cele mai proaste tocmai pentru a beneficia de compensații.

• Din păcate, în România, nu exista niciun mecanism de urmărire a acestora și nici programe de reabilitare eficiente. De aici si gradul ridicat de recidivă.

• Ministrul român al Justiției ar fi putut să explice mult mai clar aceste detalii și să pună în contextul corect declarațiile exaltate ale unui politician populist.

Ultima oră
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut