De ce e nevoie de educație sexuală în școală. Rareş Voicu: Mulți părinți nu vorbesc cu ai lor copii sau spun lucruri care nu sunt corecte științific / Mulți copii abuzați nu știu că sunt victime pentru că nu-și înțeleg corpul (VIDEO)

De ce e nevoie de educație sexuală în școală. Rareş Voicu: Mulți părinți nu vorbesc cu ai lor copii sau spun lucruri care nu sunt corecte științific / Mulți copii abuzați nu știu că sunt victime pentru că nu-și înțeleg corpul (VIDEO)
Foto: consiliulelevilor.ro

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a susținut vineri, pentru B1 TV, că e foarte important ca educația sexuală să fie predată la școală și asta din mai multe motive: copiii și adolescenții trebuie să înțeleagă schimbările prin care trec corpurile lor, trebuie să învețe să se protejeze și să înțeleagă pe deplin lucruri care oricum se vor întâmpla.

În plus, ei trebuie să cunoască limitele pe care alții trebuie să le aibă în raport cu ei. „Sunt foarte multe cazuri în care copii care sunt victimele abuzului nu știu că sunt victime ale abuzului pentru că nu înțeleg propriul corp și propriile limite pe care trebuie să le aibă”, a atras atenția tânărul.

Voicu a mai explicat faptul că nu e suficient ca educația sexuală să fie lăsată în seama părinților pentru că parte dintre ei înșiși au carențe ori, din diverse motive, refuză să discute cu copiii lor despre acest subiect.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rareş Voicu, despre importanța predării educației sexuale în școli

„În calitate de adolescent care a trecut de curând, însemnând 2 – 3 ani, prin aceste schimbări la nivel hormonal, la nivel comportamental până la urmă, mi-ar fi fost foarte util să învăț despre asta la biologie poate, despre ce se întâmplă, de ce am tot felul de porniri noi și concepții noi.

Dacă e să ne uităm la date privind numărul de mame minore, privind numărul de infectări cu boli cu transmitere sexuală… Deci datele le avem, clar că există o problemă și avem și exemple de bună practică. În 1955, în Suedia a fost introdusă pentru prima dată educația sexuală. Ulterior i-au luat exemplul și alte state europene. Firește, au conținuturi diferite și modalități de predare diferite, dar cheia e aceeași, de a-i face pe tineri, pe adolescenți să înțeleagă ce înseamnă sănătatea reproducerii și, da, de ce nu, să învețe despre lucrurile pe care oricum le fac, oricum se întâmplă, fie că vorbim despre siguranța din punct de vedere sexual.

Sunt foarte multe cazuri în care copii care sunt victimele abuzului nu știu că sunt victime ale abuzului pentru că nu înțeleg propriul corp și propriile limite pe care trebuie să le aibă propriul corp și, da, privind celelalte procese, inclusiv masturbarea. E o temă în privința căreia mulți părinți au reacționat foarte foarte acerb, dar adevărul e că sunt schimbări care vin odată cu vârsta și nu e firesc să rămânem așa într-o negură și să sperăm că poate cândva copii vor afla de pe internet despre asta”, a susținut Rareș Voicu, pentru B1 TV.

Voicu a explicat apoi de ce e important ca adolescenții să primească aceste informații de la școală, nu doar de la părinți: „Eu cred că majoritatea părinților aleg sau pretind să-și asume această responsabilitate pentru că le dă impresia, falsa impresie după părerea mea, a unui control mai mare asupra a ceea ce învață și ce înțeleg elevii. Cu siguranță școala nu se poate substitui părinților și nici invers, dar în momentul în care există părinți care nu vorbesc cu ai lor copii acasă, atunci e nevoie ca măcar un set minim de competențe, de informații să le fie furnizate. În caz contrar, dacă ne vom baza doar pe ce învață acasă, ne vom trezi că unele copile află că dacă beau ceai de pelin trei zile n-o să mai rămână însăcinate. Adică e imposibil să te asigură că informația pe care copiii o primesc acasă e factual corectă științific. În școală există mecanisme prin care poți să te asiguri de acuratețe”.

Ultima oră
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție
09:49 - O nouă multinațională vine în România. Compania a început deja să recruteze masiv
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze