DIICOT Neamț: Cinci persoane au fost reținute după ce au tăiat ilegal arbori şi au vândut lemnul cu acte false

DIICOT Neamț: Cinci persoane au fost reținute după ce au tăiat ilegal arbori şi au vândut lemnul cu acte false
Foto: radiocluj.ro

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de DIICOT Neamţ, fiind acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, informează Mediafax.

Reținerile au loc în urma a 32 de percheziții efectuate joi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ.

Este vorba despre percheziții domiciliare, care au avut loc în judeţele Neamţ, Bacău şi Argeş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea lemnului, fără întocmirea documentelor legale, cu scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2015, membrii grupării au tăiat în mod ilegal de pe parcelele pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de Direcţia Silvică Neamţ mai mulţi arbori decât erau marcaţi, iar ulterior au transportat lemnul rezultat fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate, apoi l-au comercializat.

Membrii grupării transportau lemnul respectiv la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind făcute cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate la destinaţie, precum şi fără întocmirea vreunui document de însoţire.

Potrivit DIICOT, ”pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care l-au exploatat ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă”.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2,3 milioane de lei.

Cele cinci persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.