Dinu Patriciu, în așteptarea sentinței în Dosarul Rompetrol. Procurorii amână decizia pentru 20 august

Dinu Patriciu, în așteptarea sentinței în Dosarul Rompetrol. Procurorii amână decizia pentru 20 august

UPDATE 12:10: Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 20 august decizia în dosarul Rompetrol.

Dinu Patricu va afla joi dacă va merge la închisoare pentru 20 de ani. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti se pronunţă în dosarul Rompetrol, în care Patriciu este acuzat de delapidare, splălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi manipularea pieţei de capital. 85 de milioane de dolari este prejudiciul adus statului de Patriciu.

Alte 11 persoane sunt implicate în dosar. Alexandru Buşcă riscă aceeaşi pedeapsă, iar Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantis, Gabriela Anghelache vor afla dacă vor primi pedeapsa cu închisoarea de 10 ani.

Principalul acuzat din dosar, Dinu Patriciu, este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter privilegiat şi manipularea pieţei de capital, în urma anchetei încehiate de procurorii anticurupţie în septembrie 2006.

Sorin Pantis, fost ministru PNL  al comunicaţiilor, este un alt nume implicat în acest dosar.Totodată, şi Alexandru Bucşa, vicepreşedinte Rompeterol Group Olanda, este judecat pentru complictate la delapidare. Potrivit rechizitoriului procurorilor, acesta în calitate de administrator şi director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patricu să îşi însuşească în anul 2001,  85 de milione de dolari rezultată din acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat. Sumă pe care a traficat-o în interesul Rompetrol International Ltd şi THe Rompetrol Group OMV OLanda. De asemenea acesta împreună cu Dinu Patriciu au transferat în mod succesiv, fondurile Rompetrol SA în suma de 15 milioane de dolari.

Atât Philip George Stephenson, Petrică Grama dar şi John Hamilton Works vor răspunde în faţa Instanţei, în vederea săvârşirii de infracţiuni, pentru că în anul 2001 s-au asociat cu Dinu Patriciu , în vederea săvârşirii  infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Şi Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare trebuie să rapundă în acest dosar în faţa legi pentru complictate la manipularea pieţei prin tanzacţii sau ordine de tranzacţii.

De asemenena, Sorin Roşca Stănescu a fost acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Iar Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, a fost acuzat de complictate la spălare de bani.