Dosar de politician: Dan Ioan Gheorghiu, omul din spatele lui Victor Ponta, este baronul cel mai influent din afacerile cu energia (VIDEO)

Dosar de politician: Dan Ioan Gheorghiu, omul din spatele lui Victor Ponta, este baronul cel mai influent din afacerile cu energia (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul ediției de joi a emisiunii ”Dosar de politician” despre Dan Ioan Gheorghiu, consilier pe probleme de energie a premierului Victor Ponta, care a ajuns să fie cea mai influentă persoană în afacerile cu energie.

Oficial, Dan Gheorghiu îi dă sfaturi lui Victor Ponta în domeniul energiei. Neoficial, datele publice arată că acest domn este un veritabil afacerist de succes și că afacerile lui au prosperat de când a ajuns consilierul lui Ponta.

Evident, firmele controlate de Gheorghiu și partenerii săi au facut afaceri de sute de milioane de euro din bani publici în ultimii 3 ani.

Dan Ioan Gheorghiu controlează companiile Institutului de Studii și Proiectări Energetice – ISPE și indirect are interese în compania Romelectro, deținută de Viorel Gafita, asociatul său din ultimii 20 de ani.

ISPE dar și Romelectro sunt două companii înființate de regimul comunist și activau în sectorul energetic. După revoluție, ISPE a fost privatizată iar Gheorghiu a ajuns directorul companiei. Gafita a preluat Romelectro și apoi, printr-o tranzacție, a devenit acționar al ISPE. Gafita, Dan Gheorghiu și fostul ministru al Industriilor din regimul Năstase, Dan Ioan Popescu – poreclit DIP-ul, provin toți 3 din nomenclatura ceaușistă. Romelectro a funcționat ca societate de comerț exterior, se afla sub supravegherea Direcției de Informații Externe și a avut lucrări în Orientul Mijlociu.

ISPE se ocupa de proiectările energetice ale hidrocentralelor și termocentralelor din țară.

La sfârșitul lunii iunie, când premierul Ponta se trata la genunchi în Turcia, compania Romelectro – în care consilierul său Gheorghiu și afaceristul Gafita au interese – a câștigat un contract de 14 milioane de euro la compania de stat complexul energetic Oltenia.

Romelectro va furniza piese de arzătoare pentru furnale. CE Oltenia este condusă de protejatul lui Ponta, de directorul penal Laurențiu Ciurel. Tot CE Oltenia a acordat în luna noiembrie 2014, în timpul alegerilor prezidențiale, alte 11 milioane de euro aceleași societăți Romelectro. Date publice arată că Laurențiu Ciurel a acordat în intervalul 2012- 2015 contracte de peste 40 de milioane acestor afacerisți legați de Dan Gheorghiu.

În luna iunie a acestui an, compania apropiată de consilierul lui Ponta a agățat un mizilic de 1 milion de dolari de la Regia de Transport București- RATB pentru furnizarea de energie. RATB este controlată de Primaria București și de PSD.

În mai 2015, Romelectro a câștigat nu mai puțin de 78 de milioane de euro pentru retehnologizare centralei hidroelectrice Stejaru. Contractul a fost acordat de Hidroelectrica, compania de stat controlată de oamenii premierului Ponta, numiți în consiliul de administrație.
În martie anul acesta, compania de stat Transelectrica, controlata de personaje numite tot pe criterii politice, a acordat societatii Romelectro 2, 8 milioane de euro pentru lucrari de montare de fibra optica.

De asemenea,Transelectrica acordase firmei Romelectro un mega contract de 30 de milioane de euro pentru retehnologizarea stației electrice Bradu. Un alt tun de proporții dat de Romelectro este la Timișoara, unde compania din zona de influență a lui Dan Gheorghiu și Viorel Gafita a câștigat o licitație de 60 de milioane de euro pentru construcția unei centrale de cogenerare. Beneficiarul contractului este Primaria Timișoara și compania locala de termoficare, controlata evident de PSD.

Victor Ponta nu poate spune că nu știe aceste lucruri, care îl vizează tocmai pe colaboratorul său apropiat, dar se poate arăta ca o victimă inocentă, fiind ținta unor atacuri mârșave a jurnaliștilor sub acoperire.

Dan Ioan Gheorghiu, omul din spatele lui Victor Ponta, este baronul cel mai influent în afacerile cu energia

Ultima oră