E oficial, zi liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Cine și cum beneficiază de această facilitate

E oficial, zi liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Cine și cum beneficiază de această facilitate
Mai multe doze de vaccin anti-COVID-19 din serurile produse de AstraZeneca și Pfizer-BioNTech, în 18 iunie 2021, la o unitate medicală din Toronto, Canada. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Nathan Denette

Legea care prevede acordarea unei zile libere pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 primită a fost publicată luni în Monitorul Oficial și se aplică tuturor angajaților, fie ei din sistemul public sau din cel privat, dar și studenților sau cadrelor militare.

În funcție de tipul de vaccin, o persoană poate primi două zile libere, având în vedere că la trei din cele patru vaccinuri folosite în România finalizarea schemei presupune administrarea a două doze. Excepția este serul de la Johnson & Johnson.

Legea privind ziua liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată, publicată în Monitorul Oficial

Concret, legea prevede câte o zi liberă, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și din cel privat, potrivit HotNews.ro.

Elevii și studenții primesc câte o zi de scutire de la frecventarea cursurilor pentru fiecare doză efectuată. În cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști, actul normativ prevede câte o zi de permisie pentru fiecare doză.

Aceste zile libere se acordă la cerere, iar prevederile nu se aplică pentru angajații din sistemul public și privat, respectiv cadrelor militare dacă persoanele în cauză sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinței de vaccinare. Dacă ziua liberă și cea a vaccinării coincid, persoanele în cauză trebuie să depună adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De prevederile actului normativ beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului sau, după caz, a persoanei cu dizabilități.

Dacă este vorba despre familii monoparentale, în declarația pe proprie răspundere trebuie menționat faptul că părintele

Angajații trebuie să informeze angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor liberepe care urmează să le solicite, astfel încât să nu fie afectată semnificativ activitatea angajatorului.

Campania națională de vaccinare a început pe 27 decembrie 2020, iar până luni seară au fost vaccinate peste 4,95 milioane de persoane, conform celor mai recente date. Dintre acestea, aproape 4,8 milioane au fost vaccinate în schemă completă.

Ultima oră
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)