EXCLUSIV // „Laserul de la Măgurele”, sesizat la DNA. Acuzații de trafic de influență pe numele lui Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului și Dragoș Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației

EXCLUSIV // „Laserul de la Măgurele, sesizat la DNA. Acuzații de trafic de influență pe numele lui Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului și Dragoș Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației

Tensiunile din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”(IFIN-HH) sau mai simplu spus, „Laserul de la Măgurele”, escaladează la cote înalte. Legitimitatea ocupării funcției de director al IFIN de către Nicolae Zamfir nu este privită cu ochi buni de sindicaliști, care au făcut o sesizare la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în acest sens. De asemenea, în colimatorul sindicaliștilor de la Federația Sindicală „Hermes” a intrat și Dragoș Ciuparu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Tensiunile dintre sindicaliști, reprezentați de către președintele Federației, Mugurel Popescu și dr. George Epurescu, vicepreședinte, au ajuns până la DNA și Guvernul României. Mai exact, după ce George Epurescu l-a acuzat în exclusivitate pentru B1.ro de practici ilicite, abuzive și teroare pe directorul Institutului, cei nemulțumiți spun că numirea lui Zamfir în fruntea IFIN este ilegală. Astfel, Federația Sindicală Hermes a înaintat un denunț împotriva secretarului de stat Dragoș Ciuparu și a directorului Nicolae Zamfir, în data de 14 iulie 2020.

Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului „Laserul de la Măgurele” și Dragoș Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, sesizați la DNA. Acuzații de abuz în serviciu din partea sindicaliștilor

Reprezentantul Guvernului și directorul IFIN sunt acuzați de sindicaliști de abuz în serviciu, respectivcomplicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

„Federația Sindicală Hermes nu tolerează refuzul total al oficialilor din Ministerul Educației și Cercetării de a respecta prevederile legale în vigoare și a înaintat DNA un denunț împotriva secretarului de stat Dragoș Ciuparu și a directorului ilegal al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’- IFIN-HH, Nicolae Victor Zamfir.

Este inacceptabil că Ministerul Educației și Cercetării refuza să respecte legislația în vigoare privind funcționarea Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare și a ocupării funcției de director general în INCD-uri.

(…) Mandatele a 7 directori de INCD-uri au fost prelungite ilegal pe 6 luni, iar în cazul directorului IFIN-HH, Nicolae Victor Zamfir, pe 3 ani și 10 luni. Trebuie precizat că aceste mandate nu sunt făcute publice tocmai pentru a preveni atacarea lor în instanța de contencios administrativ și confirmă complicitatea funcționarilor MEC la emiterea acestor acte ilegale.
Din punct de vedere juridic lucrurile sunt foarte clare. Institutul Național este o instituție publică, iar directorul general este funcționar public, situație confirmată și de sentințe judecătorești.

(…) De asemenea, în data de 18.05.2020, a avut loc o întâlnire la sediul Ministerului Educației și Cercetării la care au participat 4 membri ai Consiliului Științific IFIN-HH, ministrul Monica-Mihaela Anisie, secretarul de stat Dragoș-Mihael Ciuparu și Nicolae-Victor Zamfir. În cadrul acestei întâlniri ministrul Anisie a ridicat problema legată de ordinul de numire ca director general al lui Nicolae Victor Zamfir şi a scoaterii la concurs a pozițiilor de director general pentru INCD-uri, IFIN-HH nefiind menționat. Conform celor patru martori, “Domnul Secretar de stat, Dragoş-Mihael Ciuparu, a replicat că nu a scos la concurs poziţia de director general IFIN-HH deoarece domnul Nicolae Victor Zamfir a depăşit vârsta de 65 de ani şi nu s-ar mai fi putut prezenta.

Astfel, Federația Hermes a înaintat DNA denunțul penal împotriva următorilor: Dragoș-Mihael Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) CP rap. la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000, Nicolae-Victor Zamfir, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” – IFIN-HH Măgurele, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) CP rap. la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000; și complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 CP rap. la art. 297 alin. (1) CP și la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000″, se arată în comunicatul transmis de Federația Sindicală Hermescătre B1.ro.

Dragoș Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării

Dragoș Ciuparu, secretar de stat la Ministerul Educației: „Decizia (n.r. – a lui Nicolae Zamfir) nu este unilaterală”

Contactat de B1.ro, Dragoș Ciuparu, secretar de stat în Ministerul Educației, a comentat pe marginea acestui subiect. Din punctul de vedere al oficialului, procedura de numire în funcție a lui Nicolae Zamfir este perfect legală.

„Sunt deschis să răspund oricăror întrebări și să argumentez cadrul legal prin care am făcut această prelungire de mandat și sigur, instanțele vor putea să constate dacă am făcut ceva greșit sau nu.

Voi da explicații organelor competente și-i las pe ei. Decizia nu este unilaterală, ci are avize de la economic, de la juridic, toate serviciile ministerului, pe care le-am parcurs conform procedurilor. Dacă ar fi ceva ilegal, cineva de la juridic de exemplu, ar trebui să spună. La fel, secretarul general al ministerului, care se ocupă de legalitatea actelor pe care le emitem și așa mai departe. Nu pot să semnez un ordin de ministru dacă ele (n.r. – documentele) nu poartă toate avizele cerute de respectivul act normativ”, a declarat Dragoș Ciuparu pentru B1.ro.

George Epurescu, reprezentantul sindicatului, a declarat pentru B1.ro că numirea directorului IFIN a fost făcută în baza unei relații foarte apropiate de prietenie. Secretarul de stat însă, neagă acuzațiile.

„La ce se referă când spun ‘prietenie’? La faptul că apreciez un om pentru realizările pe care le are și tot efortul pe care l-a depus pentru țara asta? Eu altfel de prietenie nu am cu domnul Zamfir.

Ne cunoaștem și ne respectăm caoameni de știință.Dacă atunci asta se numește prietenie, atunci da, suntem prieteni. Dincolo de asta, nu ne vizităm, nu ne serbăm împreună, nu facem revelioane și lucruri de genul acesta. Eu îl cunosc pe domnul Zamfir de o lungă perioadă de vreme și-l respect ca pe un om de știință de o foarte mare valoare. Nu este doar aprecierea mea, ci o apreciere generală în toată comunitatea științifică, la nivel național”, a declarat secretarul de stat pentru B1.ro.

Cercetătorii din cadrul sindicatului și secretarul de stat de la Educație nu au discutat pe marginea acestui subiect decât prin corespondență, a precizat Nicolae Ciuparu.

„Ne-au trimis niște scrisori prin care îmi cereau demiterea lui Nicolae Zamfir. Evident, le-am analizat, le-am făcutrăspuns că noi considerăm că bazalegală este una solidă și fără niciun fel de dubiu. Ei nu au cerut să vină la mine să discutăm subiectul”, a declarat Ciuparu în exclusivitate pentru B1.ro.

Reacția lui Nicolae Zamfir, directorul general IFIN, coordonatorul ELI-NP (Laserul de la Măgurele)

Luni, 13 iulie, B1.ro a prezentat și poziția lui Nicolae Zamfir, în urma acuzațiilor dure ale sindicaliștilor.

„Când am dat eu concurs, în 2016, reglementarea legală nu prevedea vârsta. Mandatul era de 4 ani, la care se adaugă prelungirea, din 2020, până la finalizarea proiectului. Potrivit Ministerului Educației, directorul unui institut de cercetare este decis prin ordin de ministru.

Eu am relații apropiate cu foarte multă lume. Lucrez de 40-50 de ani în cercetare. Eu nu am înțeles cu ce-i deranjează (n.r. – pe cei nemulțumiți)”, a declarat Zamfir pentru B1.ro.

Dr. George Epurescu, lider de sindicat: „S-ar putea să se vadă că lucrurile nu sunt deloc în ordine. Ar arunca în aer IFIN”

„Cercetătorii din cadrul IFIN mi-au cerut ajutorul. La nivelul IFIN-HH este ocupată ilegal funcția de director, de Nicolae Zamfir. Hotărârea de Guvern care reglementează ocuparea acestei funcții spune că după îndeplinirea condițiilor de pensionare, 65 de ani, nu poate fi prelungit mandatul de director general. Dânsul are 68 de ani.

De mai bine de 6 luni a pornit un război cu salariații. Oamenii care dețin o anumită putere, în special după o anumită vârstă, și Nicolae Zamfir deține foarte multă putere, nu cred că mai gândesc limpede și au ceva de ascuns. Dacă ar veni alt director la IFIN, ar avea acces la documente, inclusiv la cele de la ELI-NP, care este o subunitate fără personalitate juridică a IFIN-HH. Acolo, s-ar putea să se vadă că lucrurile nu sunt deloc în ordine. La sumele vehiculate, la traficul de influență – angajări cu pile, rude, ar arunca în aer IFIN”, a declarat Epurescu pentru B1.ro.

Ce este de fapt „Laserul de la Măgurele”

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) sau altfel spus, „Laserul de la Măgurele” reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte de pe teritoriul României, din ultimii 30 de ani. Cofinanțat din fonduri europene, în valoare de peste 300 de milioane de euro, ELI-NPpresupune o infrastructură complexă. Printre multe altele, două echipamente cu performanțe unice în lume.

La marginea Bucureștiului funcționează deja proiectul științific internațional ELI, din care fac parte România, Cehia și Ungaria. Fiecare găzduiește o parte din proiect, iar țării noastre i-a revenit cea mai complexă parte, ELI-NP.

ELI-NP presupune un sistem laser de mare putere, cu o putere de 10PW (petawatti) – a zecea parte din întreaga putere a Soarelui, concentrată pe un milimetru, premieră în cercetarea mondială și un accelerator de electroni ca generator de Fascicul Gamma, de mare intensitate.