EXCLUSIV // Medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu noul coronavirus, a mers trei zile în misiuni după ce a primit rezultatul greșit. DSP, pentru B1.RO: S-a declarat focar la serviciul de ambulanță / Șef Ambulanță: Toți suntem epuizați (VIDEO)

EXCLUSIV // Medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu noul coronavirus, a mers trei zile în misiuni după ce a primit rezultatul greșit. DSP, pentru B1.RO: S-a declarat focar la serviciul de ambulanță / Șef Ambulanță: Toți suntem epuizați (VIDEO)

EXCLSUIV // Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu noul coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit. Deși testul său era pozitiv, DSP Brașov l-a anunțat că este negativ. Până la anunțarea rezultatului real medicul a intrat în contact cu zeci de colegi și de pacienți.

Medicul a avut două gărzi, în weekend. La serviciu a purtat echipamentul obligatoriu de protecție. Mai mult, ar fi efectuat o manevră de resuscitare, într-un spațiu închis, ambulanță, salon de spital sau apartament implică un efort fizic mare.

Contactați de B1.RO, reprezentanții DSP Brașov au precizat pentru B1.RO care este situația de la Serviciu de Ambulanță. Potrivit acestora, în total au fost depistate trei cazuri de coronavsirus în rîndul personalului, motiv pentru care Serviciul de Ambulanță Brașov a fost declarat focar de coronavirus.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Este declarat focar. Există o legătură între un caz princeps și cele două cazuri testate ulterior, conform metodologiei, la șapte zile de la ultimul contact cu un posibil infectat. În total sunt trei cazuri confirmate”, au precizat reprezentanții DSP Brașov.

În ceea ce privește efectele erorii produse în cazul angajatului de la Ambulnța Brașov, care s-a dovedit în cele din urmă că este infectat cu COVID-19, DSP precizează că “incidentul s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute. Nu au avut cum să apară cazuri în câteva zile. Nu avem deocamdată nicio îmbolnăvire”.

De asemenea, David Levente, șef Ambulanță Brașov, a declarat pentru B1 TV că o explicație a erorii colegilor săi de la Direcția de Sănătate Publică ar putea fi oboseala și stresul la care este supus întreb sistemul sanitar.

Săptămâna trecută, un loc de șapte salariați de la Serviciul de Ambulanță Brașova au fost testați, fiind contacți cu un alt coleg care a ieșit pozitiv la testul Covid-19 în data de 30 iulie. S-au așteptat rezultatele testelor. Între timp, și colegul nostru medic s-a interesat. I s-a comunicat inițial că este negativ. El, conform metodologiei, de la prelevarea probelor și până la aflarea rezultatelor poate să vină la serviciu, cu condiția respectării tuturor măsurilor de protecție: purtatul măștii, mânușilor, vizierei, tocmai pentru a preîntâmpina răspândirea virusului.

Luni, am fost anunțați că e o mică greșeală și cei doi medici sunt pozitivi. Automat, s-a trecut la izolarea medicului. El se află momentan izolat la domiciliu.

Ambii medici sunt asimptomatici.

Au intrat în contact cu alți oameni. Ei sunt pozitivi de la data prelevării probelor, aia înseamnă că de miercuriea trecută. Ei și-au comtinuat activitatea cu respectarea măsurilor standard de protecție. Deci ei au intrat în contact și cu colegii cu care lucrau pe echipaj, care vor fi și ei testați săptămâna aceasta”, a declarat pentru B1 TV David Levente, șef Ambulanță Brașov.

Levente spune că o explicație pentru această eroare este oboseala colegilor săi de la DSP.

“Și noi, cei de la Ambulanță, suntem epuizați. Trebuie să purtăm costumele acestea 2-3 ore zilnic pe căldurile astea. Aerul condiționat al mașinii nu face față, chiar dacă avem mașini noi. Gândiți-vă că și personalul DSP lucrează, de la începutul epidemiei, 12-14 ore pe zi, în condiții de stres. Chiar și în weekenduri. Se poate să greșească, dar este de înțeles având în vedere stresul la care sunt expuși.

Haideți să nu căutăm vinovații, ci să găsim soluții. Ar trebui suplimentat personalul. Pe piața muncii nu sunt oameni. Am avut doritori care voiau să vină ambulanțieri, dar nu aveau școala de ambulanțieri. Nu pot lua un șofer de pe stradă”, a mai spus Levente.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Incidentul de la Ambulanța Brașov a început săptămâna trecută, odată cu ancheta epidemiologică legată de un angajat al Serviciului de Ambulanță Brașov, depistat pozitiv cu noul coronavirus. Autoritățile au identificat șapte contacți direcți, printre care și doi medici din instituție.

Au urmat testele. Vineri, instituția a primit oficial rezultatele: cei doi medici nu sunt contaminati și își pot vedea de viața profesională și personală. În aceeași zi, unul dintre ei a verificat personal, la Direcția de Sănătate Publică Brașov, rezultatul testului. A primit același răspuns.

Luni dimineața, Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat Serviciul de Ambulanță că s-a produs o eroare, că cei doi medici sunt contaminați. Al doilea medic a fost în concediu și nu a consultat pacienți, în aceste trei zile.

Direcția de Sănătate Publică Brașov admite greșeala și o pune pe seama unei erori umane, la accesarea rezultatelor, din calculator.

Medicii contaminați sunt acum în carantină și nu au simptome specifice noului coronavirus. Autoritățile trebuie însă să facă și în cazul lor anchete epidemiologice, pentru a stabili toate persoanele cu care au intrat în contact, acasă sau la serviciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:13 - Un consilier local al USR a demisionat din Consiliul Local Timişoara, după ce instanţa a stabilit că a ridicat ilegal un bloc de locuinţe
14:04 - Vor fi mai multe străzi cu sens unic în București: de când intră în vigoare
14:02 - Kremlinul confirmă planurile de a crea o „uniune triplă a gazelor”. Încă două țări se alătură lui Putin
13:54 - Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA după ce ar fi încercat să mituiască cu 200 de lei un polițist pentru a nu fi amendat în trafic
13:44 - Ministrul Culturii, după scandalul din Parlament generat de discursul unui deputat UDMR: E un dublu pericol – radicalizarea unei minorități și contraradicalizarea unor forțe politice românești. Se alimentează reciproc (VIDEO)
13:36 - Unde se pot vedea meciurile decisive, de joi, pentru calificarea în optimile CM Qatar 2022: Partidele Spaniei şi Germaniei NU mai sunt transmise de TVR 1
13:36 - Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, la București: Europa trebuie să se pregătească pentru mai mulți refugiați din Ucraina
13:28 - Nouă lovitură grea pentru Simona Halep! Jucătoarea româncă întâmpină probleme şi la antrenamente
13:25 - Mario Iorgulescu a postat o fotografie în care apare alături de interlopul din Timișoara Sorin Udrea. „Nu merg lucrurile între noi. Nu vreau să mă întorc în România”
13:19 - Italia se pregătește să naționalizeze una dintre cele mai mari rafinării din Europa deținută de Lukoil