Experimente groaznice și suferința oamenilor care au trecut prin ele

Experimente groaznice și suferința oamenilor care au trecut prin ele
Foto: Pixabay.

În trecut, au avut loc experimente tulburătoare asupra oamenilor, iar rezultatele au fost de multe ori înfiorătoare. Deși unele experimente au avut contribuții la dezvoltarea științei și umanității, multe dintre acestea au fost lipsite de etică și cruzimea față de subiecții experimentului a fost ieșită din comun.

„Monster Study”, un experiment lipsit de etică

Un experiment psihologic realizat în 1939 în statul american Iowa, cunoscut sub numele de „Monster Study”, a fost considerat tulburător și total lipsit de etică și umanitate, din cauza efectelor sale asupra copiilor implicați în experiment. În cadrul acestui experiment, psihologul Wendell Johnson și echipa sa au împărțit un grup de copii din orfelinatele orașului Davenport în două, iar o parte dintre aceștia au fost în permanență corectați și li s-a reproșat că sunt „bâlbâiți”, în timp ce ceilalți au fost lăudați pentru abilitățile lor de vorbire.

Scopul experimentului a fost de a observa dacă acești copii cu probleme de vorbire și-au îmbunătățit capacitatea de a vorbi după ce li s-a eliminat eticheta de „bâlbâiți” în societate sau dacă, dimpotrivă, această etichetare a agravat problemele de vorbire. Însă, experimentul a avut efecte grave asupra copiilor asupra cărora s-a efectuat terapie negativă, aceștia rămânând cu traume și tulburări de vorbire grave pe tot parcursul vieții.

Victima de nouă luni a experimentului „Micul Albert”

Unul dintre experimentele cu efect psihologic cel mai ciudate și controversate a fost denumit „Micul Albert”. Această cercetare a fost efectuată de psihologul american John Watson în jurul anilor ’50 și a implicat utilizarea unui copil în vârstă de 9 luni pentru a investiga dacă observațiile lui Ivan Pavlov cu privire la condiționarea stimulilor în cazul câinilor sunt valabile și în cazul oamenilor.

Experimentul a urmărit, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă fricile sunt un aspect al naturii umane din naștere sau dacă sunt dobândite prin expunerea la anumite stimuli. Copilul a fost supus unor teste, în care i s-au prezentat diferite obiecte și animale, cum ar fi un șoarece de laborator, o maimuță, un câine, măști, ziare care ardeau și diverse texturi.

La început, copilul nu a fost speriat de niciunul dintre acești stimuli. Cu toate acestea, în timpul ședințelor ulterioare, psihologul a început să asocieze șoarecele cu stimuli negativi, precum lovituri puternice cu bare de metal. În cele din urmă, copilul s-a speriat la simpla vedere a șoarecelui

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România