Festivalul Theaterstock ar putea lua o turnură penală: Anca Sigartău și Maia Morgenstern, implicate – „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”

Festivalul Theaterstock ar putea lua o turnură penală: Anca Sigartău și Maia Morgenstern, implicate - „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”
Foto: zdbc.ro

Teatrul Bacovia din Bacău se află în mijlocul unui scandal după organizarea Festivalului Theaterstock, în luna august. Conform Ziarului de Bacău, evenimentul a costat 400.000 de euro și se ridică serioase semne de întrebare privind cheltuirea banilor publici.

„Afacerea Theaterstock”ar putea lua o turnură penală dacă se adeverește că 200.000 de euro ar fi fost dirijați printr-un cont al unui ONG nou înființat, scrie sursa citată.

„Teatrul nu are voie să aibă cont în euro”, explică un anume Dragoș Pandele, voluntar la teatru și “încasator de xomisioane din sponsoriz[ri la asocia’ia care a primit 200.000 de euro din bani publici,d e la teatru”, scriu jurnaliștii băcăuani.

Pandele a „scăpat” o dezvăluire: s-a apelat la artificiul „legal” cu asociația, pentru că legislația nu permite unei instituții publice să facă plăți în avans. Ca să fenteze rigorile legii și în speranța că nu va fi arestat pentru asta, a avut la dispoziție contul Asociației Muze Colorate. Dragoș Pandele a refuzat totuși să precizeze cât a încasat comision din sponsorizările pe care le-a direcționat către ong-ul amintit. În schimb, a susținut că totul a fost perfect legal și a punctat foarte mândru că a luat comisioane: „Sunt foarte scump!”.

Situația legală a managerului Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, este însă mult mai complicată, pentru că ar putea fi acuzată de conflict de interese de natură penală.

În martie 2015, Anca Sigartău, vedetă de teatru și televiziune, juca la Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Primul concurs pentru postul de director al Teatrului Bacovia a fost anulat de Primăria Bacău, din motive încă neclare. La „reluare”, în comisia de concurs a fost cooptată Maia Morgenstern. Desi o avea în subordine prin contract pe Sigartău, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, așa cum a anunțat viceprimarul Radu Ababei, Morgenstern a semnat o „declarație de imparțialitate”. Pe rolul instanțelor este deja un proces legat de legalitatea concursului.

După relația contract – membru în comisie, a venit rândul Ancăi Sigartău să o contracteze pe Maia Morgenstern, de data aceasta, pe bani publici. Aşa s-a făcut că instituția de teatru din București a primit o felie consistentă din bugetul Theaterstock. Sumele încasate de persoanele fizice au fost trecute tot la secret.

La Festivalul Theaterstock au fost invitate mai multe teatre bucureștene în piesele cărora era distribuită chiar Anca Sigartău.

„Am virat bani de la teatru către teatrele cu care am colaborări. Ce, dacă acele teatre încasează bani (virați de domnia-sa, de la Teatrul Bacovia – n.n.), nu am voie să mai joc?!”, s-a mirat Sigartău. Pentru prestațiile sale, banii nu au fost suficienți, nu se ridicau la adevărata valoare: „Am luat bani mult sub suma de piață pe care o am. Mult sub alți actori cotați sub mine!”.

Totodată, actrița s-a arătat convinsă că, datorită circuitului banilor folosit pentru Theaterstock, la ea nu au ajuns bani publici, ci privați.

Încă de pe 8 august 2015, la mijlocul festivalului Theaterstock, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate (ANI), referitor la faptul că o parte din banii publici gestionați de managerul Anca Sigartău ar putea ajunge, prin intermediul altor entități (teatre, trupe șamd), și în buzunarele… actriței Anca Sigartău.

Răspunsul de la ANI este foarte limpede: „Situația pe care ne-ați expus-o nu e de competența noastră, ar putea genera un conflict de interese de natură penală. Competența de soluționare revine Parchetului”. Tot de la ANI, am aflat că Anca Sigartău nu ocupă o funcție de demnitate publică, în sensul legislației pe care funcționează ANI. „Ea nu este funcționar public decât din perspectiva legii penale, ca urmare, competența de soluționare revine Parchetului. Dacă doamna Anca Sigartău este remunerată, este infracțiune”, se mai arată în precizările juriștilor de la ANI.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)