Focarul HIV/SIDA riscă să se extindă de la grupurile vulnerabile la populaţia generală

Focarul HIV/SIDA riscă să se extindă de la grupurile vulnerabile la populaţia generală
Foto: descopera.ro

România se confruntă cu o epidemie concentrată de HIV/SIDA, care afectează consumatori de droguri, oameni care se prostituează şi persoane gay, transmite Mediafax.

Lipsa unei intervenţii rapide ar putea duce la o răspândire în populaţia generală, avertizează Nicolas Cantau, manager regional The Global Fun.

Cantau a declarat marţi, la Bucureşti, că în România există o „epidemie concentrată” de HIV/SIDA, care afectează categorii vulnerabile de populaţie, respectiv consumatori de droguri, persoane care practică prostituţia şi persoane gay.

„Pentru a controla (infecţia cu HIV – n.r.), trebuie să intervenim acolo unde apare. România a înregistrat un succes deosebit în controlul apariţiei HIV/SIDA până în 2010. În perioada 2007 – 2010, numărul cazurilor noi a fost de cel mult cinci. Din păcate, proiecte implementate până atunci, cum ar fi cel prin care li se asigura seringi noi, s-au oprit, iar din 2012 sunt peste 200 de cazuri noi”, a mai spus managerul regional The Global Fund.

Tot el este de părere, în acest context, că se poate vorbi despre „un focar în cadrul acestui grup” şi a subliniat că este nevoie de intervenţie rapidă.

„Dacă nu acţionăm rapid, epidemia HIV/SIDA se va răspândi în populaţia generală şi vom putea vorbi de o ‘unificare’ HIV-tuberculoză”, a mai spus Cantau.

În România, la 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV.

 

Tags: