Ghid complet! Află pas cu pas ce trebuie să faci ca să soliciți recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană, în cazul în care nu a fost calculată corect

Ghid complet! Află pas cu pas ce trebuie să faci ca să soliciți recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană, în cazul în care nu a fost calculată corect
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recalcularea pensiilor a creat multe discuții în rândul pensionarilor. Peste 800.000 de seniori nu vor primi pensii mărite după recalculare, ceea ce reprezintă 17,44% din total, potrivit datelor prezentate.

Mulți dintre pensionari sunt nemulțumiți de decizia de recalculare pe care au primit-o, iar unii reclamă faptul că acele decizii sunt, de fapt, greșite.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine în sprijinul pensionarilor nemulțumiți de decizia de recalculare a pensiei, cu un ghid care conține pașii necesari pentru a contesta decizia.

În ghid sunt trecute instrucțiuni clare și pașii de urmat pentru a solicita recalcularea pensiei, conform procedurilor legale.

Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să faci contestație în ceea ce privește decizia de recalculare a pensiei

Legea nr. 360/2023 prevede posibilitatea recalculării pensiilor pentru pensionari, conform Art. 94, iată ce pași trebuie să urmezi:

Înțelege dreptul tău la recalculare:

Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Situațiile în care poți solicita recalcularea pensiei:

1. ATUNCI CÂND NU AU FOST LUATE ÎN CONSIDERARE SITUAȚII CU PRIVRE LA CUANTUMUL VENITURILOR LUNARE, STAGII DE COTIZARE, PERIOADE ASIMILATE, PERIOADELE DE ACTIVITATE DESFĂȘURATE ÎN GRUPE SUPERIOARE, CONDIȚII DEOSEBITE ȘI SPECIALE DE MUNCĂ, SPORURILE CU CARACTER PERMANENT, PRECUM ȘI ORICE ALTE DOCUMENTE RELEVANTE PENTRU RECALCULAREA PENSIEI.

a. Veniturile totale lunare realizate în perioada: ______________.

In situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare veniturile lunare realizate într-o anumită perioadă de timp.

b. Stagiile de cotizare realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare stagiile de cotizare într-o anumită perioadă de timp, sau stagiul de cotizare a fost efectuat după data înscrierii la pensie.

c. Perioadele asimilate realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare perioadelor asimilate stagiilor de cotizare într-o anumită perioadă de timp.

d. Perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu a fost luată în considerare munca prestată în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

e. Sporurile cu caracter permanent acordate în perioada: ______________.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare sporurile cu caracter permanent, acordate în anumite perioade de timp.

f. Orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei______________.

În situația în care dețineți orice fel de document care nu a fost luat în considerare la calcul din decizia de recalculare.

2. CORECTAREA EVENTUALELOR ERORI DE CALCUL:

În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Pregătește documentele necesare

Pentru a solicita recalcularea pensiei, va trebui să pregătești următoarele documente:

• Cerere-tip pentru recalcularea pensiei (ANEXA nr. 16 la norme) – Cerere recalculare pensie
• Actul de identitate – O copie a cărții de identitate este necesară pentru verificarea identității solicitantului.
• Documente suplimentare – În funcție de situația specifică, pot fi necesare alte documente, cum ar fi adeverințe de venit, documente care să ateste contribuțiile la sistemul public de pensii sau alte acte relevante care susțin solicitarea ta.

Completează cererea-tip

Completează cererea-tip cu atenție, asigurându-te că incluzi toate informațiile necesare. Acest formular va include date personale, informații despre pensia actuală și motivul pentru care soliciți recalcularea, conform prevederilor Art. 94 din Legea nr. 360/2023, pe care o poți descărca aici: Cerere recalculare pensie

Depune cererea la Casa de Pensii Județeană care a emis decizia de recalculare

Cererea completată și documentele necesare pot fi depuse prin următoarele modalități:
• La sediul casei de pensii care a emis decizia de recalculare – Te poți prezenta personal la casa de pensii de care aparții pentru a depune cererea și documentele.
• Prin poștă – Cererea poate fi trimisă prin poștă, însoțită de documentele necesare, la adresa casei de pensii care a emis decizia de recalculare
• Prin e-mail –cererea poate fi transmisă prin e-mail, însă acest lucru necesită o semnătură electronică calificată.

Soluționarea cererii

După depunerea cererii, aceasta se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie. Termenul de 45 de zile poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.

Depune contestație (dacă este cazul)

Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.

Acest ghid îți oferă o privire de ansamblu asupra pașilor necesari pentru a solicita recalcularea pensiei conform Art. 94 din Legea nr. 360/2023. Asigură-te că urmezi cu atenție fiecare pas și că depui toate documentele necesare pentru a facilita procesul de recalculare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)