Guvernul a hotărât ca inima Reginei Maria să fie mutată de la Muzeul Național de Istorie la Castelul Peleș

Guvernul a hotărât ca inima Reginei Maria să fie mutată de la Muzeul Național de Istorie la Castelul Peleș
Foto: libertatea.ro

Caseta de argint care conține inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național „Peleș” s-a stabilit miercuri, printr-o hotărâre de Guvern, informează Agerpres.

„Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național ‘Peleș’. Guvernul răspunde astfel, printr-o Hotărâre, solicitării Muzeului Peleș, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875). Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Național de Istorie a României în administrarea Muzeului Național „Peleș”, informează Guvernul.

Regina Maria a cerut în testamentul scris în 1993, că își dorește ca după moartea sa inima ei să fie depusă în capela pe care o construise pe malul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Regele Carol al II-lea și fiul său Mihai i-au respectat dorința, astfel că inima ei a fost așezată într-o casetă de argint, introdusă într-o altă cutie de argint aurit, cu pietre prețiose, acestea fiind depuse la Balcic, până în 1940.

Casetele a fost apoi mutate de către principesa Ileana în capela de la Castelul Bran, până 1974 când au intrat în administrarea Muzeului Național de Istorie a României