Inițiatorul proiectului care prevede înălțarea crucii în centrul Bucureștiului: Va fi o cruce monumentală care va iradia continuu lumină prin metode tehnice moderne

Inițiatorul proiectului care prevede înălțarea crucii în centrul Bucureștiului: Va fi o cruce monumentală care va iradia continuu lumină prin metode tehnice moderne

„Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie” pare să fie abordarea iniţiatorului proiectului care prevede înălţarea, în centrul Capitalei, a unei cruci din oţel de 25 de metri, ornată cu 40 de beculeţe puternice. Confruntat cu critici dure pe marginea proiectului său, senatorul Sorin Ilieşiu aduce nişte modificări de suprafaţă, informează B1 TV.

Politicianul vrea acum doar o cruce de o dimensiune monumentală, iar în locul beculeţelor, aceasta va radia continuu lumină printr-o tehnologie modernă.

„Acest amendament renunță la precizarea dimensiunii care înainte era propus la 20 – 25 de metri. În prezent, în actuala formă, a propunerii legislative se spune doar să fie o cruce monumentală”, a precizat Ilieșiu.

Aceasta e doar una dintre modificările pe care senatorul Sorin Ilieşiu le-a făcut proiectului care prevede construirea unei cruci uriaşe în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în memoria victimelor comunismului. Numai că. modificarea reprezintă doar o reformulare şi nicidecum o schimbare concretă a monumentului extrem de controversat. Nici a doua revizuire nu salvează prea mult situaţia.

„Am renunțat la ideea ca pe cruce să fie instalate lumini care să emită continuu lumină pentru că s-a interpretat în mod derizoriu că ar fi o cruce kitsch cu beculețe ca la discotecă și am spus ca crucea să iradieze continuu lumină prin metode tehnice corespunzătoare cu tehnica modernă”, a menționat senatorul.

Aşadar, în ciuda criticilor multiple, senatorul Sorin Ilieşiu nu renunţă la ideea construirii unei cruci gigant în vara anului 2016 chiar în buricul târgului.

Monumentul, ce se doreşte a fi un simbol al luptei anticomuniste, va fi flancat de mai multe drapele naționale.

Construcția crucii va fi finanțată din fondurile de rezervă ale Guvernului, în 2015, iar, anul următor, cheltuielile vor fi prevăzute în bugetul de stat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, după ce a fost votat de parlamentari de la toate partidele.

Ultima oră
09:19 - Românii cumpără apartamente și case la mare. Cât costă locuințele de lux din Mamaia Nord (VIDEO)
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic