Ion Cristoiu, ipoteză ”șocantă” despre răpirea celor trei jurnaliști români în Irak: N-a fost nici o Răpire!

Ion Cristoiu, ipoteză ”șocantă” despre răpirea celor trei jurnaliști români în Irak: N-a fost nici o Răpire!

În 2005, jurnaliștii români Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian și Sorin Mișcoci, alături de ghidul lor Mohamad Munaf (cetățean american de origine irakiană), au fost răpiți în Irak. În această răpire a fost implicat și omul de afaceri Omar Hayssam.

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie că, deși dosarul penal al răpirii a fost redeschis, iar Mohamad Munaf a fost adus în țară pentru a-și ispăși pedeapsa, presa noastră nu a acordat prea multă atenție unuia dintre cele mai enigmatice momente din postdecembrism.

”Eu însumi am investigat cu documente provenind chiar de la Bagdad, în 2005, și am publicat un serial de peste 50 de pagini despre versiunea mea asupra evenimentului.
Dacă în ce privește prima Răpire, cea teatrală, aranjată de Munaf la ordinele lui Omar Hayssam, lucrurile mi-au fost clare, n-am reușit să mă lămuresc în privința Celei de a doua Răpiri, cea despre care se vorbește c-a costat statul român milioane de dolari drept răscumpărare. Cu datele pe care le-am avut, am avansat, totuși, ipoteza unei răpiri înscenate de Serviciile noastre secrete împreună cu cele străine pentru a crea o diversiune în rîndurile adevăratelor celule teroriste prin născocirea unei celule noi, cea care i-a răpit de jurnaliștii noștri”, spune Cristoiu, care se arată interesat, din acest punct de vedere, de orice nouă investigație care ar putea lămuri enigma celei de-a doua răpiri.

Omul de presă mai spune că a s-a întîlnit zilele trecute cu jurnalistul Mihai Antonescu, unul dintre cei mai buni ziariști de investigație din echipa Evenimentul Zilei de pe vremea lui Cristoiu, specializat în aducerea și publicarea de documente secrete.

Antonescu lucrează de mult timp la o investigație proprie a răpirii celor trei ziarișiti. Care are o ipoteză senzațională: nu a existat nicio răpire!

Rezultate investigației au fost date publicității într-un serial amplu, care a fost argumentat cu documente. Astfel, s-ar putea impune o redeschidere a dosarului Omar Hayssam, ”de astă dată cu o necesară informare a opinie publice, dat fiind că Procesul prin care Omar Hayssam a fost condamnat pentru terorism s-a desfășurat într-o mare discreție”.

În încheiere, Ion Cristoiu adaugă că dacă ar conduce un ziar sau vreo televiziune de știri, s-ar grăbi să acorde spațiu de emisie acestei noi anchete a lui Mihai Antonescu despre răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Cristoiu a publicat pe blog-ul său rezumatul anchetei lui Antonescu.