Klaus Iohannis: Din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Scenariul galben – se redeschid grădinițele și merg la școală copiii din ciclul primar și clasele terminale. Scenariul roșu – prezență fizică la grădinițe și clasele I-IV

Klaus Iohannis: Din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Scenariul galben – se redeschid grădinițele și merg la școală copiii din ciclul primar și clasele terminale. Scenariul roșu – prezență fizică la grădinițe și clasele I-IV
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, că din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Astfel, se va reveni la sistemul descentralizat de decizie cu privire la revenirea elevilor în bănci. O decizie finală însă va fi luată pe 2 februarie în funcție de evoluția de până atunci a situației epidemiologice.

Klaus Iohannis a anunțat că cele mai multe dintre școli se vor redeschide din semestrul al doilea

„Am avut o discuție foarte importantă. Am ajuns înunanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

Cele trei scenarii pentru revenirea elevilor la cursuri

Șeful statului a detaliat cum se vor desfășura cursurile în funcție de rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate.

”În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Precizările președintelui în legătură cu reluarea cursurilor în universități

În ceea ce privește situația universităților, șeful statului a precizat că, în baza autonomiei universitare, acestea pot decide scenariile în funcție de care își vor desfășura cursurile.

”Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”, a mai spus Iohannis.

Iohannis: Înainte să înceapă școala, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie

Totodată, președintele a ținut să sublinieze că toate celelalte măsuri stabilite de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus vor rîmâne în vigoare în continuare, iar la începutul lunii februarie, în funcție de evoluția situației epidemiologice, se va lua o decizie finală cu privire la revenirea elevilor la școală.

”Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care l-am descris”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei