Klaus Iohannis, discurs pe politicile de sănătate: Tinerii ieșiți de la rezidențiat sunt confruntați cu riscul șomajului, deși România duce lipsă de personal medical (VIDEO)

Klaus Iohannis, discurs pe politicile de sănătate: Tinerii ieșiți de la rezidențiat sunt confruntați cu riscul șomajului, deși România duce lipsă de personal medical (VIDEO)
Foto: B1 TV

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la un seminar pe tema resurselor umane din sănătate, abordând teme precum exodul medicilor în străinătate, dar și insuficiența banilor din acest domeniu.

Șeful statului a declarat că un sistem sanitar puternic este dependent de un personal pregătit și bine plătit, pentru ca și pacienții să aibă dreptul de a cere servicii de calitate, astfel încât să existe respect între medici, pacienți și autorități.

„Statul investește în educația și pregătirea studenților la medicină, dar nu le oferă perspective atractive pentru a continua în țară. Tinerii ieșiți de la rezidențiat sunt confruntați cu riscul șomajului, deși România duce lipsă de personal medical. Acestea sunt paradoxurile unui sistem fracturat, care se alimentează în lipsa unei acțiuni corente”, a declarat președintele.

Acesta a solicitat tuturor celor prezenți la seminar, experți, medici sau reprezentați ai autorităților să regândească proiecte concrete pentru depășirea „acestor paradoxuri”.

„Știu că aveți un set de propuneri, sper că acesta să fie un prim pas. La Palatul Cotroceni veți găsi mereu o platformă de dialog și mediere, iar din partea mea implicare, pentru că nu putem construi o societate puternică fără un sistem medical puternic. Și veți găsi din partea mea fermitate de a spune lucrurilor pe nume. Unii vă pot promite salarii mari, dar fără alte premise, acest lucru nu va opri medicii să plece. Fără infrastructură sanitară și managementul banilor publici, respectul față de cei cu experiență și oportunități pentru rezidenți, cei 20% sau 50% nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar nu o vor rezolva pe termen lung”, a precizat Iohannis.

Președintele a apreciat că va trebui constituit un proiect care să conțină toate componentele enumerate mai sus, pornind de la un obiectiv pe termen lung.

„Dacă în urma unui asemenea demers, o parte din medicii plecați în străinătate se vor întoarce în România aducând cunoștințe, experiență și capital, ar fi un mare câștig pentru întreaga societate”, a mai adăugat acesta.

Klaus Iohannis, discurs pe politicile de sănătate: Tinerii ieșiți de la rezidențiat sunt confruntați cu riscul șomajului