Klaus Iohannis, consultări politice vineri la Cotroceni cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Printre subiecte, prespectiva creșterii prezenței militare americane și aliate în România

Klaus Iohannis, consultări politice vineri la Cotroceni cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Printre subiecte, prespectiva creșterii prezenței militare americane și aliate în România
Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis o va primi vineri la Palatul Cotroceni pe vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care va efectua o vizită oficială în România. Cu ocazia consultărilor politice, notează Administrația Prezidențială, cei doi oficiali vor discuta inclusiv despre „perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni”.

Klaus Iohannis și vicepreședinta SUA, Kamala Harris, vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic

„Prezența Vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară”, se arată în comunicatul transmis marți de Administrația Prezidențială.

Potrivit Președinției, întrevederea dintre cei doi oficiali „se înscrie în cadrul eforturilor aliate și transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situației de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securității euroatlantice, și vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliați”, din 11, 18, respectiv 28 februarie, la care a participat și Klaus Iohannis și care au avut loc la inițiativa omologului său american, Joe Biden.

„În acest context, Președintele Klaus Iohannis și Vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia”, mai spune Administrația Prezidențială.

Vizita vicepreședintei SUA, a explicat instituția, „are loc și în contextul împlinirii în acest an a douăzeci și cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral – moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale”.

„De asemenea, întrevederea dintre Președintele Klaus Iohannis și Vicepreședintele Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun pentru consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor și rezilienței democratice”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe