Lucian Bode anunță pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. Comportamentul agresiv la volan se va sancționa cu amendă și cu suspendarea permisului (VIDEO)

Lucian Bode anunță pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. Comportamentul agresiv la volan se va sancționa cu amendă și cu suspendarea permisului (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, înăsprirea sancțiunilor în cazul nerespectării anumitor reguli de circulație.

Bode anunță sanțiuni mai mari pentru cei care nu respectă regulile de circulație

„Am adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Precizez că scopul legilației rutiere e în primul rând de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier sau se află în aproierea acestuia.

Primul element de noutate și cu cel mai mare impact vizează definirea comportamentului agresiv în conducerea pe drumurile publice precum și sancționarea acestui comportament cu amendă între 580 de lei și 725 de lei, clasa a doua de sancțini, și suspendara dreptului de a conduce pe 30 de zile.

Regimul de circulație pe autostradă și înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor. Se sancționează fapta privind circulația njustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor cu amendă din clasa a patra de sancțiuni, între 1.305 și 2.900 de lei, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce pe 90 de zile. Se introduce sancțiunea complementară a suspndării exercitării dreptului de a conduce pe 120 de zile pentru săvârșire faptelor privind executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.

E trecută într-o clasă superioadă de contravenție, de la clasa a doua la a treia, fapta de nerespectare a regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și neacorarea de prioritatec precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile”, a declarat Lucian Bode.

Alte măsuri luate de Guvern care vizează șoferii

Ministrul Lucian Bode a detaliat apoi și alte prevederi din noua Ordonanță, toate vizând creșterea siguranței în traficul rutier:

  • „Am văzut atâtea tragedii la trecerile la nivel cu calea ferată, fapt ce indică o ineficiență a măsurilor actuale, drept care se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile.
  • E reglementat un nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 km/h față de limita legală pentru depășirea căreia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a dreptului de a conduce respectiv 120 de zile
  • Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale.
  • Se reglementează suspendarea de drept a termenului de prescripție de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.
  • Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice în urma confamnării pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe terioriul României pentru titularii de permise de conducere emise de autoritățile altor state
  • A fost introdusă o facilitate importantă, posibilitatea susținere a testului de verificare a cunoștințelor regulior de circulație care permite reducerea perioadei de suspendare la orice serviciu al poliției rutiere
  • Sunt stabilite norme cu privire la transmiterea datelor de identificare ale șoferului de către proprierarul mașinii pentru responsabilizarea proprietarului mașinii în sensul identificării certe a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment”.
Urmăriți B1TV.ro și pe