Matthias Müller, bancherul german care a crescut 80 de copii săraci la Sebeş, răpus de coronavirus

Matthias Müller, bancherul german care a crescut 80 de copii săraci la Sebeş, răpus de coronavirus
Foto: casa-onisim-romania.com

Matthias Müller, un cetățean german care a renunțat la meseria sa de bancher şi a venit, împreună cu familia, în România de peste 20 de ani, pentru a creşte copii orfani şi săraci, s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.

Bărbatul, ”părinte” pentru aproximativ 80 de copii săraci din Sebeş

Bărbatul era considerat ”părinte” pentru aproximativ 80 de copii săraci din Sebeș, fiind creatorul uneia dintre cele mai mari structuri de protecţie socială din Transilvania adresate copiilor orfani şi a celor care provin din familii foarte sărace: Casa Onisim din Petreşti, municipiul Sebeş, unde îşi are sediul Asociaţia „Casa Creştină pentru Copii Săraci“, prin intermediul căreia se asigură finanţare activităţilor sociale, scrie Adevărul.

Acesta avea probleme de sănătate, iar SARS-CoV-2 i le-a agravat, după ce, cel mai probabil, a luat virusul din cadrul Casei Onisim.

Matthias Müller a murit în Germania, unde mergea de două ori pe lună ca să se trateze pentru boala de care suferea. Infecţia cu Covid-19 i-a agravat suferinţa şi astfel, marţi, 14 iulie, fostul bancher a și-a pierdut viața.

În ziua în care germanul a decedat, DSP Alba a declarat închis focarul de coronavirus de acolo, fiind testate pozitiv cinci persoane.

Care este scopul asociației înființată de Matthias Müller

În momentul de față, în Casa Onisim trăiesc aproximativ 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani. Minorii locuiesc în internat în timpul şcolii, dar îşi petrec vacanţele, în măsura în care este posibil, la familiile şi la rudele lor, în localităţile de unde provin.

Scopul asociaţiei este acela de a le asigura copiilor tot ceea ce au nevoie. Aceştia dobândesc, în cadrul instituției, cunoştinţele necesare, pentru ca mai târziu să poată duce o viaţă independentă.

Copiii sunt supravegheaţi şi îndrumaţi 24 de ore din 24, în grupe mici, de către angajaţi români şi germani. Mulţi dintre aceşti angajaţi lucrează ca voluntari.

Copiii primesc o pregătire şcolară, în funcție de talentul fiecăruia, şi, după posibilităţi, de asemenea o pregătire profesională. Mai mult, unii dintre ei învaţă limba germană şi, astfel, obţin un avantaj major din punct de vedere profesional.

Cum a ajuns Matthias Müller în România

Potrivit unui interviu al sursei citate, bărbarul a ajuns la Petreşti în 1999 într-o misiune de voluntariat.

Înainte să vină în România, el a luat legătura cu o familie din Berlin, tocmai cei care puseseră piatra de temelie a unei Case de copii în Petreşti, unde funcţionează acum o parte din Centrul „Casa Creştină pentru Copii Săraci“.

„M-au rugat să mă ocup eu de ceea ce începuseră dânşii aici, la Petreşti. A fost o provocare pentru mine. Nu cunoşteam limba română. Nu ştiam mentalitatea oamenilor. În scurt timp, însă, mi-am dat seama că este exact ceea ce căutam“, spunea Matthias Müller în 2014.

Până să ajungă pe meleagurile românești, el a lucrat la cea mai mare bancă din Germania.

„Mi-a plăcut la Deutsche Bank, dar am simţit că nu sunt împlinit, am avut impresia că nu este ceva ce să fac pentru toată viaţa. Am făcut planuri pentru a face voluntariat în Africa, dar, după ce unul dintre copii s-a născut cu probleme medicale, a iesit din calcul această variantă“, a afirmat acesta.

Astfel că, în anul 1999, la numai 32 de ani, a renunţat la slujba de la bancă şi a decis să facă voluntariat, mutându-se cu soţia şi copiii săi la Petreşti.