Motivul pentru care OMS îndeamnă persoanele vaccinate să poarte mască de protecție: Tulpina Delta se răspândește rapid

Motivul pentru care OMS îndeamnă persoanele vaccinate să poarte mască de protecție: Tulpina Delta se răspândește rapid
Foto: Hepta.ro

Persoanele vaccinate nu ar trebui să renunțe la masca de protecție, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Răspândirea, cu rapiditate, a tulpinii Delta este principalul motive pe care OMS îl invocă și asupra căruia trage un semnal de alarmă.

OMS le recomandă persoanelor vaccinate, chiar și cu ambele doze, să poarte în continuare mască, să respecte distanța dintre persoane și să țină cont de măsurile sanitare de protecție. Tulpina Delta se răspândește cu rapiditate în lume, motiv pentru care specialiștii îndeamnă la precauție.

Persoanele vaccinate trebuie să se protejeze în fața variantei Delta

„Oamenii nu trebuie să renunțe la măsurile sanitare, ci să se protejeze în continuare. Vaccinul singur nu va opri transmiterea.

Oamenii trebuie să continue să folosească măștile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanțarea fizică, să evite aglomerația.

Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteți vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a explicat Mariangela Simao, director adjunct al OMS, potrivit CNBC.

OMS recomandă aceste măsuri, în special persoanelor vaccinate, menționând că o bună parte din populația generală nu a fost încă vaccinată, iar astfel există riscul apariției focarelor, având în vedere gradul de răspândire al variantei Delta.

Jurma: Varianta Delta afectează și tinerii, fiind mult mai agresivă și mai infecțioasă

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit, la Dosar de politician, despre valul patru al pandemiei, dar mai ales despre importanța conștientizării pericolului tulpinii Delta de SARS-CoV-2, din ce în ce mai răspândită în Europa.

„Dacă valul patru va fi însoțit și de un val de decese, va fi extrem de costisitor. Să nu uităm că avem două componente de pandemie, avem valul de infectări (…), dar și o tulpină foarte agresivă, care este mult mai infecțioasă ca tulpina britanică și provoacă un tablou clinic mai grav.

Afectează și tinerii, deci va atinge emoțional mai tare. Această boală poate să fie prevenită doar prin vaccinare. Știm că vaccinul Pfizer și Moderna sunt protective inclusiv față de tulpina Delta (…) Din păcate doar 30% din populația vulnerabilă s-a vaccinat în România”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma, pe B1 TV.

EMA: Toate vaccinurile COVID aprobate în UE sunt eficiente și împotriva variantei Delta

Două doze de vaccin împotriva Covid-19 par să ofere protecție împotriva variantei Delta cu răspândire rapidă, a declarat joi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie barrons.com.

Evaluarea optimistă a venit atunci când Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta coronavirusului observată pentru prima dată în India ar putea alimenta un nou val de cazuri în Europa. În ceea ce privește situația din România, această variantă nu stă la baza unei transmiteri comunitare în acest moment, potrivit INSP.

Șeful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri, a declarat că autoritatea de control sanitar din Amsterdam este „conștientă de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta.

„În acest moment se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei Delta”, a spus el.

„Datele emergente din dovezile reale arată că două doze de vaccin sunt suficiente împotriva variantei Delta”.

Testele de laborator au arătat, de asemenea, că anticorpii din vaccinuri au reușit să neutralizeze Delta „deci acestea sunt vești foarte liniștitoare”.

Patru vaccinuri sunt aprobate în prezent pentru utilizare în UE: Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Dar, în timp ce UE și-a intensificat programul de vaccinare, OMS a avertizat că cazurile sunt din nou în creștere după două luni de declin.

OMS a declarat că inversarea a venit în timp ce varianta Delta depășea varianta originală Alpha care a apărut în Marea Britanie „foarte repede”.