Musulmanii dintr-un sat din Constanța conviețuiesc în armonie cu românii. Noi și românii suntem frați

Musulmanii dintr-un sat din Constanța conviețuiesc în armonie cu românii. Noi și românii suntem frați
Foto: ziuaconstanța.ro

Comuna Dobromir, din judeţul Constanţa, este singura localitate din România în care populaţia de religie islamică e majoritară. De sute de ani, musulmanii din Dobrogea trăiesc alături de creştini şi niciodată până acum cele două comunităţi nu s-au duşmănit din cauza diferenţelor religioase. Scandalul refugiaţilor şi cel al islamizării reprezintă o necunoscută pentru turcii din România care nu înţeleg ce vină ar avea ei în aceste probleme. Oamenii sunt mult mai îngrijoraţi cum să le asigure copiilor hrana de zi cu zi din cauza sărăciei lucii în care trăiesc, informează B1Tv.

Din cei 3.000 de locuitori ai comunei Dobromir din judeţul Constanţa, aproape 60% sunt de etnie turcă, oameni stabiliţi aici încă de pe vremea otomanilor. Musulmanii beneficiază de 2 moschei în care se roagă, dar şi de şcoli în care se predă religie islamică, scriu jurnaliştii de la Adevărul,conform B1Tv. Cât despre convieţuirea cu românii, de sute de ani aceasta decurge cum nu se poate mai paşnic. Ba chiar sunt români care s-au convertit la islam şi care trăiesc în continuare după obiceiurile creştine.

“Nu avem nicio ură, nicio dușmănie, nicio diferență între români și turc,i suntem frați”, spune un localnic.

Dintr-o prietenie în alta, musulmanii din Dobromir s-au integrat fără probleme în societatea românească. Chiar dacă şi-au păstrat limba şi religia, turcii s-au pliat uşor pe cutumele românilor. Unii chiar mănâncă şi carne de porc pentru că, spun ei, nu sunt turci din Turcia, ci din România.

„Eu am ginere român au început sa fie familii mixte și ne împăcăm. El își respectă religia lui și o respectă și pe a soției”, a declarat un localnic.

 Mega-moscheea care ar urma să se construiască în Capitală, problema refugiaţilor care vor veni în România, dar şi islamul radical care a instituit teroarea în lume sunt chestiuni minore pentru cetăţenii din Dobromir. Musulmanii ridică din umeri şi spun că ei n-au venit din altă ţară ca să dea românii la o parte. Turcii din zonă au o altă grijă. Cum să le ofere copiilor o masă caldă şi mâine.

“În zona noastră, pe partea asta e saracie de pe fața pământului”, spune un locuitor din Dobromir.
Conflicte din cauza diferențelor de religie nu sunt și nu au fost niciodată nici în școli. Religia islamică și religia ortodoxă se predau în paralel. Singura problemă este faptul că elevii de etnie turcă învață târziu limba română, motiv pentru care notele lor sunt dezastruoase. Niciun absolvent al liceului din Dobromir n-a reușit să treacă anul acesta examenul de Bacalaureat.

Ultima oră
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență”
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani
18:26 - Suedia nu mai fuge de virus: a fost eliminată obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară
18:15 - Laurențiu Reghecampf, umilit de Anamaria Prodan: El săracul are minte cât furnica. A ajuns de râsul țării. Îl vor fetele doar cât are bani
17:45 - Cifrele care ar putea anunța finalul pandemiei: Omicron se răspândește într-un ritm accelerat în România. Copiii, cei mai protejați