Niciun magistrat de la Secția Penală a Tribunalului Suceava nu a vrut să judece dosarul ”fabricii de permise”

Niciun magistrat de la Secția Penală a Tribunalului Suceava nu a vrut să judece dosarul ”fabricii de permise”
Foto: Pixabay

Toți magistrații Secției Penale a Tribunalului Suceava s-au abținut de la judecarea dosarului ”fabricii de permise”. Dosarul ar putea fi mutat la Tribunalul Botoșani.

Situație ciudată în dosarul „fabricii de permise” din Suceava

Cererea de abținere a venit fie pe fondul faptului că unul din soți este procuror al Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, și a derulat acte de urmărire penală în dosar, și s-ar fi ajuns astfel în conflict de interese, fie pentru că s-a intrat în dosarele în care s-au luat în discuție diferite măsuri preventive care i-au privit pe o parte din inculpați, informează Monitorul de Suceava.

Dacă judecătorii de la Curtea de Apel Suceava vor constata că nici un magistrat de la Tribunalul Suceava nu poate prelua dosarul, acesta va fi trimis la Tribunalul Botoșani.

În acest dosar au fost trimise în judecată 34 de persoane. Între ele, angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări, în frunte cu fostul șef, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, instructori ai unor școli auto și mai mulți intermediari. Vizat e și Lucian George Daneliuc, la data faptelor șef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava.

Metodele ilegale de obținere a permiselor de conducere în Suceava

Monitorul de Suceava explică și metodele prin care, ani în șir, examenele pentru obținerea permiselor erau fraudate.

Metoda ”șopteala”: Comisarul-șef Radu Ionuț Obreja transmitea direct, pe un ton scăzut, răspunsurile către candidat.

Metoda ”vesta de blugi”: Candidații aveau pe ei echipamente tehnice de comunicare prin care primeau răspunsurile la întrebări de la unul dintre inculpați, plasat în afara sălii de examen.

Răspunsul la fiecare întrebare ”costa” 100 de euro. În cazul persoanelor din alte județe sau cu educație precară suma percepută era sensibil mai mare, susține DNA.

La percheziții, polițiști au găsit în casa lui Obreja bani și obiecte evaluate în total la 1,2 milioane de euro. Procurorii susțin că un singur inculpat ajungea să ia mită de peste 20.000 euro în câteva zile.