Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Cum a reacționat premierul

Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Cum a reacționat premierul
Foto: Facebook @ Guvernul României

Jurnalista Emilia Șercan susține, într-o anchetă publicată pe Pressone.ro, că teza în baza căreia Nicolae Ciucă a devenit doctor în Științe militare în anul 2003 cuprinde conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Între timp, premierul a avut o primă reacție și a anunțat că a decis să solicite analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare.

Nicolae Ciucă, acuzat de Emilia Șercan că a plagiat în teza de doctorat

Potrivit Emiliei Șercan, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la UNAp „Carol I”, iar una dintre ele ar fi fost coordonată chiar de către îndrumătorul premierului. Ea susține că, cu câteva excepții, porțiunile plagiate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate de un soft anti-plagiat.

„Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat. Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat”, susține Emilia Șercan.

Cum a reacționat premierul Nicolae Ciucă

În replică la acuzațiile de plagiat, premierul a anunțat că a solicitat analizarea lucrării sale la nivelul Comisiei de Etică din cadrul UNAp, instituția în cadrul căreia s-a susținut teza respectivă.

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat «Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale», pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a scris Nicolae Ciucă, marți, pe Facebook.

Premierul a vorbit și despre alegerea tematicii.

„Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”, a continuat liberalul.

Nicolae Ciucă spune că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”.

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică. Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul susține că teza este publică încă din 2003.

„Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020. În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe