Noul Cod Fiscal: Plata contribuțiilor de sănătate, obligatorie pentru cei fără venit

Noul Cod Fiscal: Plata contribuțiilor de sănătate, obligatorie pentru cei fără venit
Foto: gds.ro

Cei care nu au niciun fel de venituri nu vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de sănătate, conform noului Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare de anul viitor, informează B1 TV.

Valoarea lunară a acestei contribuţii este de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va trebui să plătească pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate 66 de lei în fiecare lună.

Plata urmează să se facă trimestrial, până la data de 25 a lunii. Decizia face parte din noul Cod Fiscal, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie”, se arată în articolul 180 din noul Cod Fiscal.

Sunt însă scutite de la plata acestor contribuţii copiii, studenţii şi elevii înscrişi în sistemul de învăţământ până la 26 de ani care nu obţin venituri, femeile însărcinate şi cei care nu realizează venituri.

De asemenea, nu plătesc astfel de contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. De asemenea, sunt scutite persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic.

Autorităţile au pregătit şi pedepse pentru cei care nu obţin venituri şi nu virează banii la bugetul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă mai mare de jumătate de an.

Pentru aceştia, baza de calcul este de şapte ori salariul minim, iar contribuţiile de sănătate datorate pentru o lună s-ar ridica la 462 de lei.

Măsura din noul Cod Fiscal a stârnit deja controverse. Unii specialişti spun că „această contribuţie trebuia să rămână facultativă şi că trebuia plătită doar în cazul în care respectivele persoane utilizau serviciile sistemului public sanitar”.

Mai mult, sunt voci care contestă chiar constituţionalitatea acestei contribuţii.

” E foarte posibilă să avem şi o pronunţare a Curţii Constituţionale în cazul în care cineva se consideră nedreptăţit”, avertizează unii consultanţi fiscali.

Ultima oră
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)
21:10 - Tánczos Barna nu mai vrea să vadă mașini mai vechi de 15 ani. Ce soluții propune ministrul Mediului pentru autovehiculele poluante
21:06 - Bogdan Aurescu, discuții cu Josep Borrell, șeful diplomației UE, despre implicațiile atacului asupra navei Mercer Street, în care și-au pierdut viața un român și un britanic. Mesajul ministrului
20:39 - Cât lemn s-a furat din pădurile României? Tanczos Barna: „Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat” (VIDEO)