Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)

Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)
Foto: Octavian Berceanu / Facebook

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat marți, pentru B1 TV, că a început colectarea deșeurilor din Sectorul 1. În proporție de 70 – 80%, acestea provin din renovări de apartamente și din birotică, „ceea ce ne arată că avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor care-și amenajează apartamentele”, a punctat Berceanu. Acesta a subliniat că e nevoie de disciplinarea cetățenilor, că e nevoie de amenzi și de o abordare unitară la nivelul întregii Capitale vizavi de problema deșeurilor. Octavian Berceanu a vorbit și despre soluții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anterior, Alin Stoica, prefectul Capitalei, afirmase că vrea să vadă cât mai curând că se dau amenzi exemplare, deoarece nu este corect ca oamenii să arunce deșeurile pe domeniul public, apoi tot ei să se plângă de mizerie.

Octavian Berceanu, despre criza gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei

„A început strângerea gunoaielor cu partea de Centru Vechi, unde a intrat și a doua firmă. Majoritatea deșeurilor, ca să nu spun în procente spre 70 – 80%, din cele abandonate stradal provin din renovări de apartamente și din birotică, ceea ce ne arată că avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor care-și amenajează apartamentele. Asta am găsit pe teren: bucăți de materiale de construcție. Plus deșeurile din coșurile de gunoi, care erau pline până la refuz. Din Centrul Vechi se merge spre zonele mărginașe ale Sectorului 1.

Avem nevoie de acțiuni puternice din partea Poliției Locale a Sectorului 1, din partea Poliției Locale a municipiului București și din partea Poliției Române, pentru că trebuie să disciplinăm populația în tot Bucureștiul vizavi de abandononul deșeurilor și, în mod special, firmele”, a declarat Octavian Berceanu, pentru B1 TV.

Acesta a punctat că e nevoie de amenzi și că abordarea în ceea ce privește problema deșeurilor trebuie să fie unitară la nivelul întregii Capitale.

„Trebuie să găsim soluții să și oferim servicii prin firme de salubrizare, să știe cetățenii că pot suna. De fapt, se poate suna la firma de salubrizare din sectorul respectiv și vine și ridică deșeurile, dar foarte mulți oameni din zona de case preferă să arunce deșeurile pe stradă. Cele mai multe grămezi pe care le-am găsit erau în zonele de case”, a mai declarat Berceanu.

Despre soluțiile pe termen mediu și lung, șeful Gărzii de Mediu a spus: „Primul lucru e colectarea selectivă și să implementăm instrumentul ”plătește pentru cât arunci”. Atâta timp cât cetățeanul nu plătește niciun fel sau nu plătește direct, că oricum plătește prin taxe și impozite, nu simte această nevoie de a colecta selectiv. În orice oraș civilizat din Europa principiul acesta e implementat: ai sortat, pătești mai puțin. Eventual să primești niște bani dacă se poate. Și, în continuare, să nu cumva să abandonezi stradal deșeurile. Întrebam oamenii pe străzi cine aruncă. Erau de la oameni bogați, culmea, care-și pot permite aceste servicii”.