Octavian Berceanu: Garda de Mediu, la cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani. Demiterea mea, o decizie strict politică. Până la mine, comisarii au lucrat sub presiune politică

Octavian Berceanu: Garda de Mediu, la cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani. Demiterea mea, o decizie strict politică. Până la mine, comisarii au lucrat sub presiune politică
foto: Facebook @ Octavian Berceanu

Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu de la șefia Gărzii Naționale de Mediu pe fondul conflictului dintre premier și USR PLUS, spune că în mandatul său instituția a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimele două decenii. Fostul oficial s-a arătat de părere că eliberarea sa din funcție a fost o decizie strict politică.

Octavian Berceanu, despre Florin Cîțu: „Pe mine m-a lăsat ultimul, am observat”

„Este o suită de decizii luate de domnul premier. Pe mine m-a lăsat ultimul, am observat. Îi mulţumesc. Mai departe, domnia sa va şti probabil ce să facă astfel încât Garda de Mediu să menţină acelaşi rezultate – cele mai bune din ultimii 20 de ani. (…) Cred că e una strict politică (decizia, n.r.). Dacă ne uităm la rezultate, statistic, sunt cele mai bune din ultimii 20 de ani. Vă dau un singur exemplu: anul trecut, în 2020, Garda de Mediu a făcut 142 de acţiuni pentru combaterea introducerii în ţară a deşeurilor. Anul acesta, în şase-şapte luni, am făcut 1.842 de acţiuni”, a declarat Octavian Berceanu pentru Digi 24, potrivit Agerpres.

Fostul comisar general a menționat că schimbarea sa din funcție denotă „foarte multă instabilitate” indusă în instituțiile statului. Totodată, Octavian Berceanu a subliniat că, până să preia conducerea intituției, comisarii Gărzii de Mediu lucrau „sub presiune politică”.

„Sunt nişte oameni, nişte comisari care până la mine au lucrat sub presiune politică. Au trebuit să ia decizii de control sub presiune politică. La mine, această presiune s-a oprit total. Din 20.000 de controale care au fost făcute în cele şase luni în care am fost la Garda de Mediu, nu a existat nicio intervenţie politică din partea mea care să se răsfrângă peste comisari şi în deciziile lor. De aceea au apărut şi rezultatele extraordinar de bune”, a adăugat el.

Octavian Berceanu a precizat că nu a fost anunțat în prealabil de faptul că va fi demis.

Întrebat dacă prim-ministrul Florin Cîțu i-a adus vreodată vreun reproș, Octavian Berceanu răspuns că „niciodată în mod direct”.

„Nu am apucat să ne vedem. Indirect, probabil (ar fi putut să deranjeze, n.r.) faptul că am avut păreri destul de des expuse în spaţiul public”, a mai afirmat Octavian Berceanu.