Octavian Jurma: Este exclus ca Omicron să producă un nou val COVID în România, în decembrie / Rata de vaccinare depinde de adoptarea certificatului verde, cea mai importantă măsură absentă acum

Octavian Jurma: Este exclus ca Omicron să producă un nou val COVID în România, în decembrie / Rata de vaccinare depinde de adoptarea certificatului verde, cea mai importantă măsură absentă acum
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Octavian Jurma a susținut că este exclus ca Omicron, noua variantă de coronavirus, să provoace un val de infectări luna aceasta. Cercetătorul a pus accent pe importanța testării și vaccinării anti-COVID-19, punctând că „rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde”.

Totodată, Jurma a lăudat Guvernul pentru că s-a mobilizat și a luat mai rapid măsuri de limitare a răspândirii COVID-19. Acesta a susținut că premierul Nicolae Ciucă merită o stea deoarece „cu excepția primului val, niciodată România nu a reacționat atât de promp la o amenințare iminentă”.

Totuși specialistul a precizat că, odată ce varianta Omicron va deveni dominantă în România, măsurile luate azi nu vor mai avea efect.

Reacția vine în contextul în care, sâmbătă, în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron, iar duminică a avut loc, la Palatul Victoria, o ședință în care au fost stabilite noi măsuri în lupta cu pandemia.

Octavian Jurma apreciază rapiditatea în luarea noilor măsuri anti-COVID

„Aceasta sedinta de duminica a fost o surpriza placuta pentru multi romani obisnuiti cu amanarea deciziilor nepopulare pana „vedem cand ajungem acolo”.

Cu exceptia primului val, niciodata Romania nu a reactionat atat de promp la o amenintare iminenta. Domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciuca merita cu aceasta ocazie o stea de Craciun, pentru ne da si prima dovada ca nu este doar un personaj de decor si ca e dispus sa puna interesele tarii inaintea populismului politic”, a scris Jurma, pe Facebook.

Pe de altă parte, specialistul a remarcat faptul că a durat patru ore ca decienții să ia niște hotărâri simple, fapt ce, în opinia sa, demonstrează „rezistenta care exista inca la nivel institutional” față de măsurile de prevenție.

Octavian Jurma și-a manifestat apoi speranța că direcția trasată astăzi va continua și, foarte important, va fi reluată testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus.

„In asteptarea documentului oficial, ce stim sigur este ca vaccinarea si testarea RT-PCR devin necesare pentru a putea circula fara risc de carantina in afara tarii”, a mai susținut Jurma.

Jurma, despre noul val COVID-19

„Este exclus ca varianta Omicron sa poata produce un nou val in Romania in luna decembrie chiar si in absenta acestor masuri, pentru ca dobandirea dominantei Omicron va dura cel putin 2-3 saptamani.

Deci luna decembrie va fi relativ linistita in Romania la iesirea din valul 4-Delta.

Daca insa masurile de preventie pot amana debutul valului 5-Omicron din ianuarie pana in februarie, am putea salva mii de vieti, mai ales daca acest rastimp va fi folosit pentru vaccinare si adoptarea certificatului verde”, a mai scris Jurma.

Acesta a susținut apoi că e absolut necesar să fie extinsă folosirea certificatului verde: „Evident rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde, care devine cea mai importanta masura absenta din Romania. Nu doar ca lipseste, dar au fost repetate asigurarile publice ca nu va fi introdus pentru biserici si deci nici pentru alte activitati cu pretentii simiare de esentialitate. Aici batalia este pierduta inainte de a incepe”.

„Odata ce Omicron va deveni comunitar si dominant (ianuarie cel mai probabil) masurile anuntate azi vor fi depasite de circulatia interna a virusului SARS-CoV-2”, a mai scris Octavian Jurma.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri
21:46 - Administraţia Prezidenţială: Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea plagiatului și consideră corectă decizia lui Nicolae Ciucă de a cere analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp