Octavian Jurma: În valul Delta am pierdut mai mulți copii decât în toate valurile precedente, iar Omicron se anunță de 4 ori mai periculos / Va fi o explozie de cazuri și nu vom avea acces la antivirale (VIDEO)

Octavian Jurma: În valul Delta am pierdut mai mulți copii decât în toate valurile precedente, iar Omicron se anunță de 4 ori mai periculos / Va fi o explozie de cazuri și nu vom avea acces la antivirale (VIDEO)
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Cercetătorul Octavian Jurma a declarat miercuri, pentru B1 TV, că Omicron, noua variantă de coronavirus, îi afectează mai ales pe copii și tineri. Asta în condițiile în care, în România, valul Delta a făcut mai multe victime în rândul copiilor decât toate valurile precedente.

Jurma a mai spus că România nu va beneficia de antivirale și se va confrunta și cu o criză a anticorpilor monoclonali, dat fiind că doar unul mai funcționează eficient împotriva Omicron, iar acesta nu se mai găsește nici în spitalele din SUA.

Specialistul a mai afirmat că redeschiderea școlilor va contribui la explozia numărului de infectări.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Jurma susține că Omicron afectează mai ales tinerii

„Dacă ne uităm la datele care ne vin acum și din emisfera nordică, mare diferență față de emisfera sudică, unde în Africa de Sud e vară, putem trage concluzia că cea mai afectată categorie de Omicron sunt tinerii. Nu suntem pregătiți, nu am văzut în acest plan (cel prezentat de Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății), nu se vorbește despre acest aspect al infectărilor Omicron.

Noi am avut peste 500 de copii spitalizați în valul Delta, din care mai mult de 40 la ATI și au murit 23 de copii în valul 4, mai mult decât cei 18 care au murit în toate cele trei valuri precedente. Deci într-un singur val am pierdut mai mulți copii decât în toate valurile precedente.

Omicron se anunță de patru ori mai periculos pentru tineri, deci vom avea o creștere a numărului de spitalizări la toate categoriile de vârstă, dar, față de valul precedent, ne putem aștepta la de patru ori mai multe internări în rândul tinerilor”, a explicat Octavian Jurma, pentru B1 TV.

Jurma afirmă că redeschiderea școlilor va contribui la explozia numărul de cazuri COVID

„Vaccinul produce o imunitate protectivă deja după șapte zile. Nu e maximă, dar e la 70 – 80% din maxim. Deci dacă ne vaccinăm azi, mai ales dacă ne vaccinăm copiii, tinerii, având în vedere că școlile se deschid inexplicabil de repede în România, imediat cum ieșim din vacanță…

Va fi o explozie de cazuri. Vedem că avem creșteri fenomenal de mari ale internărilor în rândul copiilor, tinerilor după deschiderea școlilor în New York. M-am uitat la datele de internare și sunt fenomenal de ridicate, peste tot e un număr mare”, a mai declarat Jurma.

Jurma, despre antivirale și eficacitatea anticorpilor monoclonali în fața Omicron

Acesta a mai precizat că România nu va avea acces la antivirale deoarece statele care le produc deja se confruntă cu valul Omicron și le folosesc deja ele.

„Din păcate, doar unul dintre anticorpii monoclonali mai funcționează eficient pe Omicron, iar acesta nu se mai găsește nici în spitalele din SUA. Criza de anticorpi monoclonali va fi și la noi, prin urmare prevenția și vaccinarea rămân cele mai importante. În primul rând copiii ar trebui vaccinați”, a mai afirma cercetătorul Octavian Jurma, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe