Pentru ce categorii de persoane nu este recomandat vaccinul anti-COVID-19. Alexandru Rafila: În primul rând, vaccinul este contraindicat la persoanele care au alergii comune (VIDEO)

Pentru ce categorii de persoane nu este recomandat vaccinul anti-COVID-19. Alexandru Rafila: În primul rând, vaccinul este contraindicat la persoanele care au alergii comune (VIDEO)
Foto: Facebook / Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, luni, într-o intervenție pe B1 TV, care sunt categoriile de persoane pentru care nu este recomandată vaccinarea anti-COVID-19. Unul dintre lucrurile certe este că vaccinul este contraindicat persoanelor cu alergii comune.

Alexandru Rafila, precizări despre categoriile pentru care nu este recomandat vaccinul anti-coronavirus

”În primul rând, vaccinul este contraindicat la persoanele care au alergii comune. Am auzit și eu tot felul de lucruri, că cineva are alergie la penicilină… nu are nicio legătură alergia la un antibiotic, de exemplu, cu acest vaccin. Aceste persoane trebuie vaccinate, mai ales dacă au boli cronice.

În ceea ce privește femeile gravide și copiii de până la 16 ani, într-adevăr, ei nu au fost introduși în studiul clinic. Asta nu înseamnă că vaccinul nu este eficace, dar până în momentul de față, în studiul clinic inițial, de faza a III-a, au fost introduse doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani, iar femeile gravide au fost extrem de puține în cadrul acestui studiu clinic. Probabil că în viitor vor beneficia și gravidele de vaccinare, rămâne ca timpul să confirme acest lucru.

Nu sunt contraindicații, de exemplu, la persoanele cu boli oncologice. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este legat de tratamentul care este efectuat într-o anumită perioadă și care ar putea să impieteze asupra eficacității vaccinului. Nu este vorba despre siguranța vaccinului, ci de faptul că o persoană care face, de exemplu, un tratament care duce la imunosupresie s-ar putea să nu producă anticorpi după vaccinare. Reacțiile adverse la aceste persoane nu sunt de așa natură încât să contraindice vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Activitatea de vaccinare anti-COVID, extinsă în toată România

Luni, activitatea de vaccinare pentru prima etapă a imunizării s-a extins pe tot teritoriul României.

„Începând de mâine, 4 ianuarie 2021, activitatea de vaccinare pentru Etapa I se va extinde pe tot teritoriul României. Astfel, vor intra în activitate, la nivel naţional, peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical şi personalul din centrele medico-sociale. Pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare, în cursul acestei zile începe distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare judeţ”, a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat că în cele 900 de centre de vaccinare, capacitatea de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane în fiecare zi.

„Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.