Peste 100 de copii instituţionalizaţi au fost victime ale abuzurilor în 2015. Doar 32 din 20.000 de micuți au avut şansa de a avea, din nou, părinţi (VIDEO)

Peste 100 de copii instituţionalizaţi au fost victime ale abuzurilor în 2015. Doar 32 din 20.000 de micuți au avut şansa de a avea, din nou, părinţi (VIDEO)
Foto: dezvaluitorul.ro

Drama copiilor din orfelinate pare fără sfârşit. Iar numărul celor neglijaţi chiar de către cei care ar trebui să le poarte de grijă depăşeşte orice imaginaţie. Nu mai puţin de 100 de micuţi instituţionalizaţi au fost victime ale abuzurilor doar anul trecut, informează B1 TV. Copiii au fost neglijaţi şi exploataţi fără milă în centrele de plasament, fără ca autorităţile să mişte un deget pentru a opri abuzurile. Din peste 20.000 de copii care aşteaptau o familie anul trecut, doar 32 au avut şansa de a avea, din nou, părinţi.

În anul 2015 au fost confirmate 101 situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în serviciile de tip rezidenţial, a precizat Ministerul Muncii, potrivit datelor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, citate de Mediafax.

În România, aproape 1.500 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie găzduiesc peste 20.000 copii. În urma controalelor facute de autorităţi, instituţiile se confruntă cu probleme mari, însă cea mai gravă este lipsa de pregatire a angajaţilor. Cea mai afectată categorie de personal este cea care lucrează direct cu copiii – educatori, infirmiere, asistenţi medicali.

Peste 100 de copii instituţionalizaţi au fost victime ale abuzurilor în 2015

#DIRECT_ONE_lofivl#

”Prevederile în acest sens nu sunt respectate, motivaţia principală fiind lipsa resurselor bugetare. Conform legislaţiei din prezent, fiecare angajat al serviciilor rezidenţiale trebuie să beneficieze anual de cursuri de formare de specialitate,asigurate prin bugetul angajatorului. Practic, sub-ocuparea şi slaba pregătire profesională a unor categorii de personal sunt principalele probleme cu care se confruntă serviciile de tip rezidenţial”, au explicat reprezentanții Ministerului Muncii, citați de Mediafax.

Peste 60 de controale s-au facut de la începutul anului la mai multe instituții care ofereau astfel de servicii. Sunt încă în anchetă mai multe centre din sudul țării asupra cărora planează suspiciuni grave: trafic cu minori şi prostituţie, rele tratamente aplicate minorului, abuzuri în serviciu, dar şi delapidări de fonduri.

Aproape 7.000 de abuzuri asupra copiilor au avut loc doar anul trecut, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. Circa 60.000 de copii sunt înregistrați în sistemul de protecție specială.

Tags: