Peste 120 de localități sunt afectate de secetă. Apa, raționalizată în mai multe locuri. Tanczos Barna: Recomandarea e ca acolo să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, că e o risipă a unei resurse (VIDEO)

Peste 120 de localități sunt afectate de secetă. Apa, raționalizată în mai multe locuri. Tanczos Barna: Recomandarea e ca acolo să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, că e o risipă a unei resurse (VIDEO)
Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Avertisment îngrijorător de la Apele Române. În acest moment e nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele, se arată într-un comunicat al instituției. Despre acest subiect a vorbit, pentru B1 TV, și ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Peste 120 de localități sunt afectate de secetă. Avertismentul Apelor Române

Peste 120 de localități din 7 județe sunt, în acest moment, afectate de o secetă cruntă. Fântânile încep să sece, iar operatorii de apă-canal nu mai pot distribui apa necesară pentru irigații. Așa a apărut comunicatul îngrijorător al celor de la Apela Române, care spun că situația se poate extinde. Și asta destul de repede.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine”, avertizează cei de la Apele Române.

Ce spune ministrul Mediului despre secetă și raționalizarea apei

„Situația în anumite localității e destul de complicată, tocmai de aceea s-au introdus restricții cu privire la folosirea apei potabile. Nu vorbim de generalizarea acestei crize de apă potabilă, dar în anumite locuri, punctual, sunt probleme, că rezervele de apă se reduc treptat odată cu încălzirea climei, localizarea acestor ploi care vin în cantități foarte mari pe arii relativ restrânse și celelalte zone, alte arii suferă de secetă cumplită”, a declarat ministrul Tanczos Barna în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.

Întrebat care sunt zonele cele mai afectate de secetă, ministrul a răspuns: „Zona Moldovei, zona de sud a țării, inclusiv în zonele unde în general nu avem probleme de secetă sunt arii restrânse cu precipitații foarte puține. În această perioadă am făcut o analiză pe ultimele zece luni și sunt zone care nu au avut niciodată probleme de secetă iar acum au pe zece luni mai puțin de 200 l/mp precipitații medii”.

Tanczos a mai susținut că va continua perioada de caniculă și secetă: „Chiar dacă se anunță ploi, ele nu sunt pe arii mari. De cele mai multe ori sunt furtuni, grindină, vijelii și afectează culturile agricole și infrastructura”.

„N-aș putea să spun că riscăm să rămânem fără apă potabilă. Sunt localități unde se introduc restricții pentru a preveni această situație critică și recomandarea noastră acolo e să nu se folosească apă potabilă pentru irigarea grădinii, a curții, pentru că e o risipă a unei resurse”, a mai declarat ministrul Mediului.
Acesta a mai spus că acum nu se impune transportul de cantități de apă, deoarece peste tot se poate asigura apa pentru populație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
23:59 - Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors
23:57 - Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar
23:40 - Un politician german l-a comparat pe Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Reacția Turciei