Prețurile alimentelor continuă să crească în România. Cât a ajuns să coste o franzelă

Prețurile alimentelor continuă să crească în România. Cât a ajuns să coste o franzelă
Sursa Foto: Flickr.com

România traversează o perioadă cu mari scumpiri. Sunt scumpiri în toate sectoarele, iar acest lucru se vede şi în buzunarele românilor.

Se pare că preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, conform datelor publicate luni de Eurostat.

Prețurile la pâine în România au crescut mai mult decât media din UE în ultimul an

Preţul pâinii în Uniunea Europeană era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021, informează Eurostat.

„Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a anunțat Eurostat.

În magazine, o franzelă a sărit de 2 lei, iar o pâine mai mare, cu semințe de exemplu, ajunge și la 10 lei. Doar chiflele mici mai sunt sub 1 leu.

Unele ţări UE au fost afectate mai mult decât altele

Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%).

De asemenea, la polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Potrivit datelor publicate de Eurostat pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.

Această evoluţie este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

Urmăriți B1TV.ro și pe