Nici nu a început bine sezonul de vacanță – prima după doi ani de restricții impuse din cauza pandemiei COVID – că primele probleme cu infrastructura de călătorie au apărut și ele. După un an de muncă, turiștii au toate șansele să lucreze și în concediu, fiind nevoiți să se lupte cu obstacole surpriză pentru a ajunge spre destinația dorită.
Dacă alegi trenul pentru o călătorie prin România trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și poate chiar să te autoevacuezi pe câmpiile arse de soare atunci când locomotiva trenului ia foc. Sau e posibil ca trenul să deraieze.
În orice caz, CFR Călători măreşte preţurile la biletele de tren de la 1 iulie, din cauza scumpirii carburanților și energiei – asta însemnând că iar nu va reuși să investească în salariile personalului și nici în condițiile de călătorie. În România, CFR nu a anunțat grevă pentru lunile iulie, august dar nu se știe niciodată.
Sindicatul SUD-Rail din Franța plănuiește o grevă pentru luna iulie, așa că s-ar putea ca aceea să nu fie o lună bună pentru turism cu trenul de mare viteză.
La începutul acestei luni, rețeaua feroviară britanică a fost aproape blocată de cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani. Și urmează greve noi. Sindicatul TSSA a declarat miercuri că membrii săi, care operează servicii de transport de pasageri, inclusiv de la Londra la Birmingham, Manchester și Glasgow, au votat cu o majoritate covârșitoare pentru grevă. Se preconizează că greva generală va avea loc în 25 iulie.
Dacă alegi avionul s-ar putea să ai ghinionul ca exact cursa ta să fie anulată din cauză că avionul a fost lovit de un fulger, așa cum s-a întâmplat miercuri, pe Otopeni. Și oricum, chiar dacă avionul tău ar decola, majoritatea aeroporturilor din Europa sunt blocate din cauza lipsei de personal la care au renunțat în perioada pandemiei COVID.
Cuvîntul haos descrie cel mai bine situația de pe marile aeroporturi europene în aceste zile, călătorii sunt nevoiți să îndure ore întregi de stat la cozi. Cei mai ghinioniști pierd zborurile.
Se stă la cozi în Frankfurt, Londra, Paris, Amsterdam, în aeroporturile din Spania, Portugalia și Italia. Lucrătorii de la Ryanair și Easyjet cu sediul în Spania se numără printre cei care plănuiesc greve în vara vacanțelor ratate.
Călătorii care se îndreaptă spre Oslo, Copenhaga sau Stockholm pentru un city break ar putea fi, de asemenea, afectați dacă piloții de la compania aeriană scandinavă SAS votează să țină greva în această săptămână.
Lufthansa plănuiește să reducă peste 3.000 de zboruri în această vară din cauza lipsei de personal – deși este posibil ca acestea să afecteze doar rutele interne germane și intra-europene.
Angajații Ryanair sunt în grevă la cele 10 baze ale companiei aeriene: Madrid, Malaga, Barcelona, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma, Valencia, Girona, Santiago de Compostela și Ibiza.
De asemenea, personalul de bord al EasyJet din Spania va declanșa noi greve luna viitoare dacă nu se va rezolva conflictul salarial, în timp ce compania aeriană a anunțat că 11.000 de zboruri vor fi anulate în această vară. Personalul companiei aeriene va participa la trei greve de câte 72 de ore la intervale de două săptămâni, prima având loc începând de vineri, 1 iulie. Lucrătorii cer o creștere cu 40% a salariului de bază, mult mai mic decât în alte țări, precum Franța și Germania.
Și echipajele de cabină ale EasyJet din Spania au, de asemenea, programate greve în perioada 15-17 iulie și 29-31 iulie.
Personalul British Airways de pe aeroportul Heathrow din Londra a votat pentru grevă din cauza reducerii salariale cu 10% din timpul pandemiei – grevă care va avea loc la un moment dat în următoarele două luni. Transportatorul a redus deja aproape 20.000 de zboruri.
Nici mașina nu mai este o opțiune foarte la îndemână după ce prețurile carburanților au explodat pe fondul crizei provocată de războiul din Ucraina. Spre exemplu, pentru turiștii care au ales România, joi, traficul a fost restricţionat pe DN1 Ploieşti – Braşov şi pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pentru efectuarea de lucrări la carosabil. Adică exact pe șoselele care duc spre zonele turistice.
Penuria de mașini de închiriat care a afectat companiile de închirieri auto din SUA a afectat și operatorii europeni. În unele cazuri, tarifele s-au dublat față de nivelurile de dinaintea pandemiei. Iar la asta se adaugă și prețul combustibililor.
Prețul benzinei a atins un nivel record în Germania. Guvernul a introdus o taxă redusă pe benzină în Germania pentru lunile iunie, iulie și august, dar totuși prețurile sunt ridicate. Și în celelalte țări europene este aceeași situație.
Prețurile carburanților au crescut constant în Grecia în ultimele luni, la Atena, prețul mediu al benzinei simple fără plumb depășind 2,37 euro pe litru, iar în Rodos și în insulele învecinate, peste 2,50 euro.