Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă se opreşte în mod planificat pe 9 mai

Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă se opreşte în mod planificat pe 9 mai
sursa foto: SNN/Facebook

Compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, Nuclearelectrica, a anunţat, joi, că reactorul 2 se opreşte în mod planificat pe 9 mai, la ora 11:00, pentru lucrări de mentenanţă şi inspecţii care au loc o dată la doi ani.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra in programul de oprire planificată începând cu data de 9 mai 2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Astfel, în perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă/ corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări.

„Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă si cu respectarea tuturor masurilor de protectie impotriva COVID 19”, conform sursei.

În anul 2020, Nuclearelectrica a realizat un profit net de 684,7 milioane lei, în creştere cu 27,8% faţă de anul 2019, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 3,4%, la 2,5 miliarde lei.

Totodată, producţia de energie a crescut în 2020 cu 2%, la 10.558 GWh, de la 10.347 GWh în 2019.