România are cele mai puține infectări zilnice cu SARS-COV-2 raportate la milionul de locuitori, din UE. Probleme în Cehia. Cum arată cifrele la vecini și în vest (FOTO)

România are cele mai puține infectări zilnice cu SARS-COV-2 raportate la milionul de locuitori, din UE. Probleme în Cehia. Cum arată cifrele la vecini și în vest (FOTO)
Panoramă din București / Foto: Andi Miron

După variante ale SARS-COV-2 precum Alpha, Beta și Delta, guvernele lumii discută din ce în ce mai mult despre tulpina Omicron, apărută imediat după ce valul 4 de COVID s-a ponderat în România și implicit, unitățile sanitare trec printr-o perioadă de respiro.

Până în prezent, Omicron a fost depistată în 27 de țări, într-o perioadă în care o parte a statelor din centrul și vestul Europei se confruntă cu o creștere accentuată a numărului de infectări și de decese, ca urmarea infectării cu SARS-COV-2, varianta Delta.

Astfel, state precum Austria, Ungaria, Germania și Marea Britanie se află pe un trend ascendent din punct de vedere al noilor înfectări și al numărului de morți.

Cifrele COVID-19 în Europa, la zi

Numărul de noi infectări zilnice raportate la 1 milion de locuitori a trecut de 1.000 în Austria și Ungaria, în timp ce Republica Cehă se apropie vertiginos de pragul de 2.000 de infectări zilnice la milionul de locuitori, potrivit CovidTracker.fr.

Germania a raportat în ultimele zile aproximativ 700 de infectări la milionul de locuitori, aproximativ cât Marea Britanie.

De asemenea, pe un puternic trend ascendent se află și țări precum Portugalia, Belgia, Olanda și Slovenia.

Cele mai mici valori se înregistrează în Suedia și România. Țara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cazurilor zilnice, adică sub 100 de noi infectări raportate la milionul de locuitori, potrivit datelor oficiale.

Din punct de vedere al deceselor raportate la milionul de locuitori, România înregistrează mai puține decât Ungaria, iar trendul descendent pare că se apropie de situația din Austria, Germania și Marea Britanie.

În România, aproximativ 38% din populație figurează cu cel puțin o doză de ser anti-COVID-19 administrată. Bulgaria are 25% populație vaccinată, Ungaria – 60%, Cehia – 60%, Austria – 67%, Suedia – 69%, Marea Britanie – 69%, Germania – 69%, Franța – 70%.

Eficiența serurilor anti-COVID-19, din ce în ce mai scăzută

Pe 25 noiembrie, medicul Alexandru Rafila, înainte de descoperirea variantei Omicron, a precizat că eficiența serurilor anti-COVID-19, create pentru tulpina inițială a virusului, e mult mai scăzută pentru varianta Delta.

„Dacă vaccinurile vor deveni mai eficiente, fie adaptate tulpinilor circulante dintr-o anumită perioadă… Deocamdată discutăm despre același vaccin, elaborat la sfârșitul anului 2020, care din păcate, are o eficacitate probabil de sub 50%, dacă vorbim despre tulpina Delta, de la 90%, cât avea față de tulpina originală”, a declarat Rafila.

Obiectivul asumat de Guvernul României în fața Comisiei Europene: 90% din populație vaccinată anti-COVID-19 până în 2023

La începutul lunii noiembrie, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că la Guvern există un proiect care se referă la țintele de acoperire vaccinală pentru 2022 și 2023. Peste 90% din populație urmărește Guvernul României să vaccineze anti-COVID-19, informații confirmate de către colonelul Valeriu Gheorghiță.

„Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.

Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a mai explicat secretarul de stat.

România, loc fruntaș în Europa, la imunitate naturală

Potrivit unui studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de cotidianul The Times, România are cel mai mare procent al populației imunizată natural, adică 70%.

La începutul crizei COVID, medici epidemiologi și diverși cercetători din România, respectiv decidenți politici au estimat că este nevoie de aproximativ 60-70% din populație „trecută prin boală”, deci imunizată natural, pentru ca pandemia să treacă pe un trend descendent.

Rămâne de văzut cum vor arăta datele în perioada următoare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se așteaptă ca cifrele să crească și în România, în ianuarie, în contextul valului 5.

În prezent, aproape toate județele țării se află în scenariul verde, deci într-un context epidemiologic asemănător celui din luna mai, însă restricțiile nu au fost ridicate de Guvern.