Valeriu Gheorghiță: „Rata de vaccinare trebuie să fie de peste 90-95%” (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: „Rata de vaccinare trebuie să fie de peste 90-95% (VIDEO)
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID / Foto: Facebook: Valeriu Gheorghiță

Deși vaccinurile anti-COVID-19 nu reușesc să împiedice valul de infectări din vestul și centrul Europei, colonelul Valeriu Gheorghiță, îndeamnă românii, într-un număr cât mai mare, să-și administreze unul dintre seruri.

Potrivit oficialului de la MApN, ținta de acoperire vaccinală trebuie să ajungă până la 95%

„Pentru varianta Delta, pentru a reuși să controlăm transmiterea și impactul bolii la nivel populațional, rata de vaccinare trebuie să fie de peste 90-95%, exact ca la rujeolă. Când rata de vaccinare scade, avem epidemie de rujeolă”, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiță vineri, 26 noiembrie, pentru B1 TV, în emisiunea „Actualitatea”, moderată de către Tudor Mușat.

Prioritatea pentru Guvernul României trebuie să fie vaccinarea cetățenilor care încă refuză administrarea serului anti-COVID-19.

„Pentru limitarea răspândirii bolii și pentru a crește nivelul de protecție la nivelul comunității este foarte important să creștem rata de vaccinare cu prima schemă. Este fără dar și poate, este prioritatea absolută (…)”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Eficiența serurilor anti-COVID-19, sub semnul întrebării

Austria, Olanda și Belgia se numără printre statele europene cu rată de vaccinare de peste 70%, în care numărul de noi cazuri a explodat. Astfel, austriecii au intrat din nou în lockdown. Valuri de infectări s-au înregistrat și în alte state cu cifre mari în cadrul campaniei de vaccinare, țări precum Irlanda, Marea Britanie, Germania, Islanda și Norvegia. Nemții nu mai au locuri în spitale iar Portugalia, țară cu peste 86% din populație vaccinată, reimpune restricții populației. Printre acestea, obligativitatea testării pentru vaccinați. În România, numărul cazurilor de noi infectări este într-o continuă scădere.

Joi, Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a recunoscut că eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru varianta Delta a scăzut cel mai probabil sub 50%.

„Dacă vaccinurile vor deveni mai eficiente, fie adaptate tulpinilor circulante dintr-o anumită perioadă… Deocampdată discutăm despre același vaccin, elaborat la sfârșitul anului 2020, care din păcate, are o eficacitate, probabil, de sub 50%, dacă vorbim despre tulpina Delta, de la 90%, cât avea față de tulpina originală”, a punctat Rafila.

La începutul crizei COVID, Gheorghiță a declarat că este nevoie de 60-70% din populație vaccinată, pentru încheierea pandemiei.

„Pe noi ne interesează ca în aceste șase-șapte luni să putem imuniza circa 60-70% dintre persoane, pentru că acela va fi momentul în care împreună vom putea spune că am încheiat cu această pandemie și că, practic, (…) consecința epidemiologică va fi mult diminuată”, a declarat oficialul MApN pentru TVR, în decembrie 2020.

În prezent, se discută despre lansarea de noi vaccinuri pe piață, adaptate noilor tulpini. Potrivit colonelului Gheoghiță, serurile anti-COVID-19 ar urma să fie administrate periodic.

Obiectivul asumat de Guvernul României în fața Comisiei Europene: 90% din populație vaccinată anti-COVID-19 până în 2023

La începutul lunii noiembrie, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că la Guvern există un proiect care se referă la țintele de acoperire vaccinală pentru 2022 și 2023.

„Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.

Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a mai explicat secretarul de stat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.