România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale

România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, sâmbătă, Hotărârea cu numărul 93 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea medicamentelor și echipamentelor necesare în tratarea pacienților COVID cu forme severe și critice.

România cere sprijin internațional în criza COVID

„Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre)”, se arată în Hotărâra CNSU.
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), este cel care preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă Unifarm. La rândul ei, Unifarm trebuie să le distribuie la unitățile medicale din țară, în funcție de nevoile identificate.

HCNSU privind solicitarea de asistenta internationala nr. 93 din 23 10 2021 (1)

Potrivit Hotărârii, coordonarea și stabilirea locațiilor se face prin Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

„Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România” se mai arată în Hotărârea CNSU.

Până acum, România a primit medicamente și concentratoare de oxigen din alte state, medici din Republica Moldova și Danemarca au venit să ne ajute, iar mai mulți pacienți au fost transferați în spitale din Ungaria, Polonia și Austria.

Tot sâmbătă, Comitetul a aprobat o altă Hotărâre privind repatrierea pacienților COVID transferați în străinătate.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)