Salvamarii de pe litoralul românesc trag din nou un semnal de alarmă pentru turiștii care sunt sau urmează să își petreacă vacanța la malul mării să nu uite de avertismentele lor, deoarece există multe cazuri în care aceștia se pot expune unor pericole dacă nu sunt atenți.
Din cauza lărgirii plajelor s-a creat o pantă mai abruptă de adâncire a apei și riscul formării unor curenți puternici, conform radioconstanta.ro.
Coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea a declarat că „În primul și primul rând mereu spunem – apa este mediu periculos, că este liniștită sau agitată, noi trebuie să luăm câteva măsuri de precauție. În acea zonă unde s-a făcut înnisiparea, natura începe ușor-ușor să-și facă treaba, adică zona de siguranță de la mal la geamandură a crescut față de anul trecut. Ca zone de îmbăiere, dacă în anumite porțiuni să zicem că erau de 50-70 m, acum deja avem 100-150 m și de la sezon la sezon, ea se va mări, să spunem așa“.
De asemenea, trebuie să aveți mare grijă în zona digurilor. „Deci una din zonele în care este interzis scăldatul sau săritul este zona digurilor. Sunt, atât pe plaja din Mamaia, în zona hotelului Malibu, cât și pe plaja din Constanța, plaja Modern“, a mai spus Gabriel Culea.
„Avem, în zona mea de responsabilitate, câteva plaje care sunt foarte periculoase, cum ar fi Davos Alpin, în Olimp. Acolo, curenții marini lovesc exact în mal, se întâmplă un fenomen de aducere la mal a nisipului, după care nisipul este tras în larg. Se formează niște gropi, gropile acestea migrează tot timpul. Degeaba noi punem balize, unde știm noi că sunt gropi, a doua zi gropile au dispărut și au apărut în altă parte. A doua zonă foarte periculoasă este Neptunul, între Steaguri și Jupiter. Acolo, la fel, se formează niște gropi și migrează….A treia zonă foarte periculoasă este zona de pe cordon – Saturn-Venus, cu valuri foarte mari, curenți foarte puternici. Şi ultima zonă care e foarte periculoasă și de care trebuie turiștii neapărat să țină cont de ea este plaja de la Mangalia, între cele 2 diguri – digul de nord – digul de sud. Se formează un curent turbionar și pur și simplu îi ia din mal pe turiști.“
Există și o zonă mai sigură în acest sens, însă e nevoie de precauție și aici. Este vorba despre zona de la Hercules, „pentru că avem acolo un golfuleț frumos, mai avem încă două golfuri mai jos și, bineînțeles, Cap Aurora, care este întotdeauna sub vânt, pentru că e de așa natură configurația țărmului, încât acolo niciodată nu sunt curenți“, a mai declarat el.
Salvamarii mai spun că „Problema se pune altfel – dacă ai noștri turiști ar fi responsabili, n-ar mai intra în apă cu mijloace plutitoare, pe care să le ia curentul, nu ar fi probleme, dar turiștii noștri intră cu colace, cu fel de fel de salteluțe, cu fel de fel de fluturași pe mâini la copii şi atunci sunt luați de curenți și traşi în larg.