Salvamarii atrag din nou atenția turiștilor de pe litoral: „Dacă ai noștri turiști ar fi responsabili, n-ar mai intra în apă cu mijloace plutitoare, pe care să le ia curentul, nu ar fi probleme”

Salvamarii atrag din nou atenția turiștilor de pe litoral: Dacă ai noștri turiști ar fi responsabili, n-ar mai intra în apă cu mijloace plutitoare, pe care să le ia curentul, nu ar fi probleme
Scene dramatice pe litoral: Trei persoane s-au înecat azi la Eforie Nord şi Saturn. Foto: Pixabay

Salvamarii de pe litoralul românesc trag din nou un semnal de alarmă pentru turiștii care sunt sau urmează să își  petreacă vacanța la malul mării să nu uite de avertismentele lor, deoarece există multe cazuri în care aceștia se pot expune unor pericole dacă nu sunt atenți.

Din cauza lărgirii plajelor s-a creat o pantă mai abruptă de adâncire a apei și riscul formării unor curenți puternici, conform radioconstanta.ro.

Salvamarii trag un nou semnal de alarmă

Coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea a declarat că „În primul și primul rând mereu spunem – apa este mediu periculos, că este liniștită sau agitată, noi trebuie să luăm câteva măsuri de precauție. În acea zonă unde s-a făcut înnisiparea, natura începe ușor-ușor să-și facă treaba, adică zona de siguranță de la mal la geamandură a crescut față de anul trecut. Ca zone de îmbăiere, dacă în anumite porțiuni să zicem că erau de 50-70 m, acum deja avem 100-150 m și de la sezon la sezon, ea se va mări, să spunem așa“.

De asemenea, trebuie să aveți mare grijă în zona digurilor. „Deci una din zonele în care este interzis scăldatul sau săritul este zona digurilor. Sunt, atât pe plaja din Mamaia, în zona hotelului Malibu, cât și pe plaja din Constanța, plaja Modern“, a mai spus Gabriel Culea.

Care sunt zonele cale mai periculoase

„Avem, în zona mea de responsabilitate, câteva plaje care sunt foarte periculoase, cum ar fi Davos Alpin, în Olimp. Acolo, curenții marini lovesc exact în mal, se întâmplă un fenomen de aducere la mal a nisipului, după care nisipul este tras în larg. Se formează niște gropi, gropile acestea migrează tot timpul. Degeaba noi punem balize, unde știm noi că sunt gropi, a doua zi gropile au dispărut și au apărut în altă parte. A doua zonă foarte periculoasă este Neptunul,  între Steaguri și Jupiter. Acolo, la fel, se formează niște gropi și migrează….A treia zonă foarte periculoasă este zona de pe cordon – Saturn-Venus, cu valuri foarte mari, curenți foarte puternici. Şi ultima zonă care e foarte periculoasă și de care trebuie turiștii neapărat să țină cont de ea este plaja de la Mangalia, între cele 2 diguri – digul de nord – digul de sud. Se formează un curent turbionar și pur și simplu îi ia din mal pe turiști.“

Există și o zonă mai sigură în acest sens, însă e nevoie de precauție și aici. Este vorba despre zona de la Hercules, „pentru că avem acolo un golfuleț frumos, mai avem încă două golfuri mai jos și, bineînțeles, Cap Aurora, care este întotdeauna sub vânt, pentru că e de așa natură configurația țărmului, încât acolo niciodată nu sunt curenți“, a mai declarat el.

Salvamarii mai spun„Problema se pune altfel – dacă ai noștri turiști ar fi responsabili, n-ar mai intra în apă cu mijloace plutitoare, pe care să le ia curentul, nu ar fi probleme, dar turiștii noștri intră cu colace, cu fel de fel de salteluțe, cu fel de fel de fluturași pe mâini la copii şi atunci sunt luați de curenți și traşi în larg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)