Secretarul de stat Mihai Pașca: Obiectivul prioritar al Ministerului Justiției, ridicarea MCV. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor

Secretarul de stat Mihai Pașca: Obiectivul prioritar al Ministerului Justiției, ridicarea MCV. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor
Foto simbol: Pixabay

Obiectivul prioritar al Ministerului Justiției rămâne ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România, a declarat secretarul de stat Mihai Pașca, miercuri, la capătul întrevederii dintre delegația pe care a condus-o și experții Comisiei Europene.

Ministerul Justiției își dorește ridicarea MCV chiar în cursul anului viitor, spune Mihai Pașca

O delegație a MJ a discutat cu experți ai Comisiei Europene, miercuri, în cadrul unei noi misiuni de evaluare a MCV și a Mecanismului Statului de Drept (Rule of Law). Potrivit instituției guvernamentale, discuțiile s-au axat în principal pe aspecte tehnice, fiind punctate progresele înregistrate de România față de momentul ultimului raport MCV din luna iunie, respectiv ultimului raport Rule of Law din luna iulie.

Secretarul de stat Mihai Pașca a reafirmat angajamentul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, angajament cuprins și în noul program de guvernare, „subliniindu-se intenția de a se respecta recomandările MCV și practica CJUE, totul și în condițiile unui dialog cu corpul magistraților”.

„În ceea ce privește adoptarea legilor Justiției, reprezentanții MJ au arătat că s-a încheiat dezbaterea publică asupra acestora, noul ministru al Justiţiei urmând să stabilească și să promoveze forma lor finală.  De asemenea, proiectele legilor de punere în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale au fost puse în dezbatere publică. S-a remarcat finalizarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021- 2025, după preluarea majorității (74%) propunerilor venite în cadrul fazei de dezbatere publică, aceasta urmând a fi supusă aprobării guvernului după instalarea noului Guvern. Experții CE au apreciat abordarea integrată a fenomenului corupției cu cel al criminalității organizate”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Justiției.

S-a discutat și despre funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, context în care s-a punctat adoptarea HG 917/2021 pentru aprobarea Strategiei naționale privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021-2025 „Criminalitatea nu este profitabilă!”.

Directorul general al Agenției, Cornel Călinescu, a oferit detalii despre etapele de implementare a acesteia din perioada următoare.

„Ținta aici este de a crește cu cel puțin 50% valoarea activelor indisponibilizate în cauze penale, aflate în administrarea ANABI, iar pentru creșterea capacității de depozitare și conservare a acestora se va trece la construcția a 5 noi facilități în urma finanțării prin PNRR a acestui obiectiv, cu 13 milioane de euro”, a adăugat MJ.

Mai departe, tot la capitolul investiții, discuțiile au vizat și obiectivul digitalizării aparatului de Justiție, care va fi finanțat prin PNRR cu 148 milioane de euro, aici fiind prevăzută și construirea unui centru național de date, dar și prin POCA cu 25 milioane de euro – în acest caz este vorba de dezvoltarea variantei a V-a a aplicației ECRIS.

Potrivit MJ, în cadrul discuţiilor, au fost menţionate actele normative adoptate în cursul acestui an referitoare la abrogarea vârstei minime de pensionare de 20 de ani pentru magistraţi, compunerea completelor de apel, admiterea în magistratură, precum şi majorarea schemei de personal ale DNA şi DIICOT.

„Prezentarea făcută de echipa Ministerului Justiției cu privire la progresele înregistrate pe capitolele din MCV a fost apreciată de experții Comisiei Europene. Obiectivul prioritar al Ministerului Justiței rămâne ridicarea MCV pentru România și ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, chiar în cursul anului viitor”, a menționat secretarul de stat Mihai Pașca, la finalul întâlnirii.